3 Ekim konusunda geri sayım başlarken Avrupa Birliği – Türkiye ilişkileri en sıcak haftalarından birine hazırlanıyor. Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu uzun ve hararetli bir Türkiye oturumuna ev sahipliği yapacak. Perşembe gününe ise en az on yıl sürmesi beklenen müzakerelerde izlenecek yöntemleri içeren Müzakere Çerçevesi damga vuracak.
Avrupa Parlamentosu’nun Strasbourg’daki oturumunda Türkiye açısından iki önemli konu var. Bunlardan ilkini Ek Protokol oluşturuyor. Parlamento, Ek Protokole ilişkin bir oylama yaoacak ve bu belgey onay verdiğini duyuracak. İkinci ve daha önemli unsuru ise Türkiye oturumu oluşturuyor. Yaklaşık 3 saat sürmesi öngörülen oturumda Avrupalı parlamenterlerin, müzakerelerin başlamasına ilişkin olarak eteklerindeki tüm taşları dökmeleri bekleniyor. Oturumda Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Jack Straw ile Avrupa Komisyonu’nun genişlenmeden sorumlu üyesi Olli Rehn birer konuşma yapacaklar.
Oturumun ardından ise Avrupa Parlamentosu’nda bulunan tüm siyasi grupların önerileri çerçevesinde hazırlanan bir karar tasarısı oylamaya sunulacak. Bu belgede Türkiye’ye önemli uyarılarda bulunulması bekleniyor.
Haftanın asıl öne çıkan konusunu ise Müzakere Çerçevesi’ne ilişkin tartışmalar oluşturacak. Belge, perşembe günü Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi’nde (COREPER) ele alınacak. Toplantının ana amacını belgeye ilişkin olarak itirazlarını sürdüren Avusturya’nın ikna edilmeye çalışılması oluşturacak. Avusturya’nın ana talebini belgeye özel ortaklık ibaresinin eklenmesi oluşturuyor. Toplantıdan uzlaşı çıkarsa belge ya yazılı onay sürecine sunulacak ya da 3 Ekim’de tartışılmaksızın kabul edilecek maddeler arasına sokulacak. Uzlaşı sağlanamazsa İngiltere belgeye ilişkin temaslarını sürdürecek. Şu ana kadar sürdürülen pazarlıklarda Müzakere Çerçevesi’ne Türkiye’nin hoşuna gitmeyen birtakım eklemeler yapıldı.
Aynı toplantıda Dönem Başkanı İngiltere’nin müzakerelerin başlangıcına ilişkin olarak 25 üye adına yapacağı konuşmanın taslağı da ele alınacak. Genel hatlarıyla Müzakere Çerçevesi’nin bir özeti niteliğinde olacak bu belgeye de olumsuz birtakım unsurlar girdi. Konuşmada Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz hafta yayımladığı karşı deklarasyona atıfta bulunulması Ankara’yı rahatsız ediyor.