New York’ta 14 Eylül’de başlayan ve üç gün süren Birleşmiş Milletler zirvesi sona erdi. 170’in üzerinde dünya liderinin katıldığı zirveyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı temas ve konuşmalar sonunda elde ettiği kazanımların gerek Türkiye’nin dış politika perspektifi gerekse dünya meselelerinin tartışılmasına katkı bakımından önemli olduğunu belirtti. Erdoğan, zirvenin Türkiye için çok verimli geçtiğini söyledi. 30’a yakın devlet veya hükümet başkanıyla görüşen Başbakan, Türkiye’nin 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi üyeliği için de destek aradıklarını belirtti.
Haberin ayrıntılarını ve Erdoğan'ın açıklamalarını yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.
Annan Zirveden Memnun
14-16 Eylül tarihleri arasında New York’ta yapılan Dünya Zirvesi tamamlandı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, zirveden alınan sonuçları övdü ve üye ülkelerden varılan anlaşmalara uymalarını istedi.
Annan, örgüt Genel Kurulu’nda bugün yaptığı konuşmada, zirvede, daha önceki toplantılara oranla bir çok konuda ilerleme sağlandığını söyledi, bununla birlikte bazı hedeflere ulaşılamadığını da kaydetti. Genel Sekreter, ilerleme sağlanan alanları insan hakları, demokrasi, yoksulluk, hastalık ve terörizmle mücadele, soykırımların önlenmesi olarak tanımladı.
Rice: 'Reform Çabalarına Destek Olun'
Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da konuşmasında üye ülkelerden, Birleşmiş Milletler’in reformdan geçirilmesi yönünde başlatılan çabaları desteklemelerini istedi.
Rice, örgütün, terör, kitle imha silahlarının yayılması ve insan kaçakçılığı gibi günümüz sorunlarıyla mücadele edecek şekilde reformdan geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Dün, zirveye katılan ülkeler, reform ve yoksullukla mücadele konularının yer aldığı bir tasarıyı kabul etmişlerdi. Ancak kabul edilen tasarı, Genel Sekreter Kofi Annan’ın daha önce açıkladığı reform paketindeki önerilerin çoğunu kapsamıyor.