Katrina kasırgasının ağır tahribatına uğrayan New Orleans’da polis, kasırgadan önce kenti terk emrine uymayanların tahliyesine devam ediyor.
Belediye Başkanı Ray Nagin önceki gün, sular altındaki kentte kalanların, zorla tahliyesini emretmişti. Nagin, evinden çıkmak istemeyen binlerce kişinin, gerekirse zor kullanılarak tahliye edilmesi için, güvenlik kuvvetlerine emir vermişti.
Emniyet yetkilileri, kentten ayrılmak istemeyenleri götürmek için henüz zora baş vurmak durumunda kalmadıklarını açıkladı. Kentte hala birkaç yüz bin kişinin bulunduğu sanılıyor.
Suya kimyasal atıkların, lağım sularının ve enkazın karışmış olması, sağlık açısından büyük tehlike oluşturuyor. Şu ana kadar kirli sulardan bulaşan mikroplar, dört kişinin ölümüne yol açtı.
Bu arada kentteki suların dışarı pompalanmasına devam ediliyor. Dev su pompalarının şu anda sadece yüzde 15 kapasiteyle çalıştığı açıklandı.
Katrina kasırgasından etkilenenlerden 180 bin kişi başka eyaletlere nakledildi. Bu sayıya ek olarak, binlerce kişi de, kendi imkanlarıyla başka kentlerdeki yakınlarının yanına gitti.
Resmi açıklamalarda Katrina kasırgasında hayatını kaybedenlerin sayısı Louisana eyaletinde 83, Mississippi’de ise 196 olarak belirtiliyor. Ancak, yetkililer, ölü sayısının binlere ulaşmasından kaygı duyuyor.
Senato İnceleme Komisyonu Kuruyor
Senato Çoğunluk Grubu lideri Bill Frist, hükümetin Katrina kasırgasına hazırlık durumu ile afetin ardından yapılan çalışmaları incelemek üzere, Kongre’nin bir komisyon kurmakta olduğunu açıkladı. Senatör Frist, komisyonun Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşacağını açıkladı. Cumhuriyetçi Senatör bu komisyonun, belediyelerle, eyalet yönetimleri ve federal hükümetin çalışmalarını inceleyerek, 15 Şubat’a kadar bir rapor hazırlayacağını bildirdi.
Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert de, felaketzedelere derhal yardım sağlayabilmek için, birkaç tasarı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Yardımın zamanında ulaştırılamaması yüzünden Bush yönetimi çok ağır eleştirilere hedef oluyor.
Bu arada Beyaz Saray, Başkan Bush’un Kongre’den felaket bölgesinde kullanılmak üzere yaklaşık 52 milyar dolarlık yeni bir ödenek daha isteyeceğini açıkladı. Kongre geçen hafta 10 milyar 500 milyon Dolar’lık ilk yardım tahsisatını onaylamıştı
'1 Milyar Dolar'lık Dış Yardım Alındı'
Amerika Dışişleri Bakanlığı kasırga için yardım öneren 95 ülkeden yaklaşık bir milyar dolar tutarında yardım kabul edildiğini açıkladı.
Bakanlık yetkililerinden Harry Thomas bu yardımın halkın ihtiyaçları için kullanılacağını belirtti. Bakanlık Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden büyük çapta yardım alındığını kaydetti. Açıklamada ayrıca Avustralya, Çin, Hindistan, İrlanda, Japonya, Umman, Maldivler, Suudi Arabistan ve Yemen’in Kızılhaç’a bağışta bulunduğu belirtildi. Öteki bazı ülkeler de malzeme yardımı önermiş bulunuyor.
Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Harry Thomas, İran’dan gelen bir yardım önerisinin şartlı olduğunu söyledi, ancak bu şartın ne olduğu konusunda bilgi vermedi.