Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Avrupa Birliği’ne seslenerek, Türkiye’nin birliğe üyeliği uğruna Kıbrıs’ta ne pahasına olursa olsun bir çözümün kabul edilemez olduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak için dün Ankara’dan ayrılan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Rumların Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için Türk tarafının uzattığı eli referandumdan sonra da görmezden gelmeye devam ettiğini söyledi. Gül, uluslararası toplumun bu durumu doğru değerlendirerek Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan izolasyonları sona erdirmesini istedi.
Dışişleri Bakanı Gül, Ankara’dan ayrılmadan önce dile getirdiği bu görüşlerini bugün Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan Barış ve Özgürlük kutlamalarında da tekrarladı.
Konuşmasında Avrupa Birliği’ne seslenen Abdullah Gül, Kıbrıslı Türkler kadar Türkiye’nin de Avrupa Birliği’nden beklentileri olduğunu ve Avrupa Birliği’nin verdiği sözleri tutması ve atılan adımlara karşılık vermesi gerektiğini söyledi. Gül, Avrupa Birliği üyeliği uğruna Kıbrıs’ta ne pahasına olursa olsun bir çözümün kabul edilemez olduğunu da belirtti.
"Kıbrıs Türk halkı barıştan yana olduğunu her zaman göstermiştir," diyen Gül, Türk kesiminin uzlaşmacı tavrının yanlış anlaşılmaması gerektiğine dikkat çekti ve bu tavrın teslimiyetçilik olmadığını söyledi.
Rum tarafının referanduma hayır diyerek yeni bir ortaklığa hazır olmadığını birkez daha ortaya koyduğunu hatrılatan Dışişleri Bakanı, Rum tarafının yıllardır gerçekleri çarpıttığını söyledi ve Kıbrıs Rum Cumhuriyetini ağır bir dille eleştirdi.
“Rum Kesimi'nin yıllardır bütün dünyayı nasıl kandırdığı birkez daha ortaya çıkmıştır,” diyen Gül, bunun hesabının sorulmasının ancak Kıbrıs Türk tarafına uygulanan haksız ambargoların kaldırılmasıyla olabileceğini söyledi. Gül, "Dünya birgün uyguladığı ambargolardan utanacaktır," şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin yanında olduğunu da sözlerine ekleyen Dışişleri Bakanı Gül’ün ardından ise Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat bir konuşma yaptı.
20 Temmuz Barış ve Özgürlük bayramı kutlamalarına Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne izolasyonları fiili olarak kaldırma kararı alan Azerbaycan da katılıyor. Azeriler, 8 milletvekili ve kalabalık bir işadamı grubu ile törenlerde bulunuyor. Bakü-Lefkoşa arasında doğrudan uçak seferlerine ise 31 Temmuz tarihinde başlanması bekleniyor.
Bu arada, Türkiye’nin, Gümrük Birliği anlaşmasını Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'ni de kapsayacak şeklide genişletecek olan ek protokole ilişkin çalışmalarda sona gelindiği belirtiliyor. Bu ay sonuna kadar imzalanacağına kesin gözüyle bakılan ek protokolün, bu hafta içinde de imzalanabileceği bildiriliyor. Ancak Avrupa Birliği’nden gelen bütün itirazlara rağmen, Türkiye’nin ek protokolü imzalarken eş zamanlı olarak bir deklarasyon yayınlaması ve Kıbrıs Rum kesimini tanımadığını ilan etmesi bekleniyor.
Türkiye, ek protokole imza atarken yayımlayacağı deklarasyonla ilgili kararlılığını dün bir kez daha dile getirdi. Dışişleri Bakanı Gül, Avrupa Birliği Türkiye Temsilcisi Kretchmer’in “Protokole atılacak imza ile deklarasyon çelişmemeli” şeklindeki sözlerine “Bunlar bizim bileceğimiz hususlar, gereğini yapıyoruz” yanıtını verdi.