ABD: Kıbrıs'ta Çözüm Annan Planı

Bugün Türkiye'nin Kıbrıs'ta 1974 yılında giriştiği askeri harekatın 31’inci yıl dönümü. Adadaki törenlerde Türkiye’yi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener temsil ediyor. Törenlere, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası toplumdan soyutlanmış durumuna son verilmesi gerektiğini ilan eden Azerbaycan’dan da 8 milletvekili ve çok sayıda işadamı katılıyor.

Türkiye'nin 1974 yılında Rum tarafında düzenlenen ve adayı Yunanistan'a bağlamayı amaçlayan darbeden sonra Kıbrıs'a kuvvet göndermesinin yıl dönümü, Yunanlı bir gazetecinin sorusu üzerine Washington'da Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın dünkü basın brifinginde de konu oldu. Gazeteci, 31 yıl sonra adada uzlaşma umudu olup olmadığını Bakanlık Sözcüsü Adam Ereli’ye sordu. Ereli şöyle yanıtladı:

“Uzlaşma umudu Annan Planıdır. Ve inanıyoruz ki, bunun için de, bütün taraflar taahhütlerini yinelemeli ve uzun zamandır bekleyen sorunun çözümü için, bu planı esas alarak gayret, enerji ve yaratıcılıkla çalışmalıdır.”

Yunanlı gazeteci Ereli’ye ısrarla, adadaki durumu bir işgal olarak görüp görmediklerini sordu. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, daha önceden yapılmış açıklamalara ekleyecek bir sözünün olmadığını belirtti ve şöyle konuştu:

“30 yıl geriye gitmeyeceğim. Bugün neyin üzerinde durduğumuzu ve geleceğe ilişkin bakışımızın Annan planı olduğunu söylüyorum. Elde bir çözüm var. Bu çözüm, ne yazık ki reddedildi. Plan hala tartışmalar için temel alınmaktadır. Amerika planı etkin bir şekilde destekleyerek ve bu esasa dayalı olarak ilerlemek için, tüm taraflarla çalışmaktadır.”

Aynı gazeteci sözcüye, Büyükelçi Michael Klosson’un Kıbrıs konusunda özel koordinatör atanıp atanmayacağını sordu. Sözcü Ereli bu konuda bir açıklama yapmayacağını söyledi.

Bu arada Azerbaycan Havayolları, 31 Temmuz’da doğrudan Bakü-Lefkoşa seferlerine başlamaya hazırlanıyor. Kıbrıslı Türkler, uçak seferlerinin Kıbrıs Türk tarafını hedef alan tecridin kaldırılması için ilk adım olmasını umuyor.