Hollanda’da seçmenler, Avrupa Anayasasını büyük çoğunlukla reddetti. Fransa’nın ardından anayasanın ikinci kez reddi, Birliğin geleceğiyle ilgili kaygıları arttırdı.
Resmi olmayan sonuca göre, Hollandalılar yüzde 62’si anayasaya hayır dedi. Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende, büyük hayal kırıklığına uğradığını ancak hükümetinin sonuca saygı göstereceğini belirtti.
“Sonuçtan memnun olmadığımız açıktır. Hollandalı seçmenler net bir yanıt verdi. Doğal olarak biz de bu sonuca saygı göstereceğiz.”
Seçmenler yeni anayasanın, ulusal kimliği zayıflatacağı, işsizliği arttıracağı ve göçmenlere kapı açacağı için reddedildiğini söylüyor. Parlamentonun sağcı üyesi Geert Wilders, elde edilen sonucu, sıradan insanların siyasi seçkinleri çöpe atmasına benzetti.
“Hollandalıların çoğunluğu anayasayı reddetti ve ben kendilerinden gurur duyuyorum. Parlamentonun alt kanadındaki milletvekillerinin üçte ikisi yeni anayasanın lehinde, halkın üçte ikisi ise karşıydı. Hollandalı seçmenin Brüksel ve Lahey’deki siyesi elite iyi bir ders verdiği için mutluyum.”
Anayasanın yürürlüğe girebilmesi için üye 25 ülkenin tamamınca onaylanması gerekiyor. Avrupalı liderler, anayasa oylamalarının diğer ülkelerde devam edeceğini belirttiler.
Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder, anayasa krizinin Avrupa krizine dönüşmemesi gerektiğini söyledi. Ancak, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Fransa ve Hollanda’daki anayasa oylamalarının Birliğin gelecekteki istikametiyle ilgili soru işaretleri yarattığını öne sürdü.