Caferi Erdoğan'la Görüştü

Irak Başbakanı İbrahim El Caferi, Irak topraklarını ülkeye zarar vermeye çalışan gruplardan temizlemeye çalıştıklarını belirtti, Kerkük’e atıfta bulunarak Irak’ın bir bütün olarak korunacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan ise, Irak'ın PKK konusunda Türkiye'yle ortak adım atmaya hazır olduğunu bildirdi.

Caferi: "Komşu Ülkelere Zarar Verilmesine İzin Vermeyeceğiz"

Irak başbakanı Caferi’nin Ankara ziyareti, tam da PKK’nın Güneydoğu’da silahlı saldırılarını yeniden yoğunlaştırdığı bir döneme denk geldi. Bu nedenle, iki ülke başbakanı arasındaki görüşmelerin en önemli gündem maddesi terörle mücadeleydi. Görüşme sonrasında Başbakan Erdoğan, “Irak tarafı PKK’nın faaliyetlerini engellemek için adım atmaya hazır olduğunu söyledi” diye konuştu. Caferi de, gazetecilerin sorusu üzerine, “hiçbir grubun hiçbir şekilde komşu bir ülkeye zarar vermesine izin vermeyeceklerini” belirtti. Irak'ın sınırlarını kontrol altına alacaklarını ifade eden Caferi, komşulardan da Irak'a sızmalara karşı önlem almalarını isteyeceklerini söyledi. Caferi’nin bu açıklaması Türk tarafınca memnuniyetle karşılandı. Ancak, henüz kendi iç güvenliğini sağlamakta bile zorlanan Bağdat hükümetinin, ne tür somut adımlar atacağı belirsizliğini koruyor.

Erdoğan: "Irak'ın Toprak Bütünlüğüne Büyük Önem Veriyoruz"

Görüşmelerde Türk tarafının üzerinde hassasiyetle durduğu bir başka konu da Irak’ın toprak bütünlüğü ve Kerkük’ün statüsü sorunuydu. Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin Irak’taki siyasi sürecin başarısını çok önemsediğini belirterek, Irak’ın birliğine ve toprak bütünlüğüne verilen önemi vurguladı. Erdoğan, Türk tarafının Irak güvenlik güçlerinin eğitimi konusunda yardım önerisinde bulunduğunu da açıkladı.

Caferi: "Kerkük, Birleşik Irak'ın Bir Parçasıdır"

Caferi ise, Türkiye’nin Kerkük konusundaki endişelerini giderecek bir açıklama yaptı. Irak başbakanı “biz hükümet olarak Kerkük'ün, Irak'ın bir bölümü olarak korunmasına özen gösteriyoruz. Kerkük, birleşik Irak'ın bir parçasıdır" dedi.

Ancak iki liderin gündemi sadece PKK ve Kerkük sorunlarıyla sınırlı değildi. Irak Başbakanı'na Ankara ziyaretinde maliye, ticaret, petrol, elektrik ve sanayi bakanlarının da eşlik etmesi, ele alınan konuların çeşitliliğini gösteriyordu.

Ekonomik İlişkiler

Görüşmeler sırasında öne çıkan bir başka konu da iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerdi. Taraflar, Irak'ın yeniden imarı ve yapılanmasıyla, iki ülke arasında işbirliği yapılabilecek alan ve projeler konusunda görüş alışverişinde bulundu. Görüşmelerde, Habur sınır kapısındaki yoğunluk nedeniyle Obaköy sınır kapısının da açılması kararlaştırıldı. Vize sorunlarının aşılması için Musul ve İstanbul’da başkonsolosluk açılması konusunda görüş birliğine varıldı. Sınır aşan suların paylaşımı konusu ise Türkiye, Irak ve Suriye arasında bakanlar düzeyinde yapılacak görüşmelere bırakıldı.

İki lider basın açıklamasının ardından Kocatepe Camiinde birlikte Cuma namazı kıldı.