Ankara ve İstanbul’daki temasları sırasında Türkiye’ye Avrupa Birliği üyeliği konusunda hem eleştiriler yöneltti hem destek verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya başbakanıyla Ankara’da yaptığı görüşme sonrasında Schröder’in Heybeliada Ruhban okunun açılması konusunu gündeme getirmediğini söyledi. Ancak konu Schröder’in Fener Rum Patriği Birinci Bartholomeos’la yaptığı görüşmede gündeme geldi. Bartholomeos, Schröder’den Ruhban Okulunun açılması için destek istedi. Schröder ise bu konuda ilerleme sağlanacağından umutlu olduğunu ifade etti.
Scröder’in Bartholomeos’tan bahsederken ekümenik ifadesini kullanması da dikkat çekti. Schröder, Marmara Üniversitesi’nin kendisine fahri doktora vermesi nedeniyle düzenlenen törende ise bu konuda daha net konuştu ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması gerektiğini savundu. Shröder, konuşmasında Türkiye’de demokrasi konusunda eksikler bulunduğunu vurguladı. Güvenlik güçlerinin istismarı, fikir özgürlüğünün kısıtlanması ve kadınlara yönelik ayrımcılık gibi uygulamaların Avrupa değerlerine uymadığını kaydetti.
Gerhard Schröder, getirdiği bu eleştirilerin yanı sıra Türkiye’nin gönlünü alacak açıklamalarda da bulundu. Avrupa Birliği’nin Kuzey Kıbrıs’a verdiği sözleri tutması gerektiğini söyledi ve “mali yardımlar engellenmemeli” diye konuştu. Kıbrıs konusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın sunduğu plana destek veren Schröder, Türk-Ermeni ilişkileri konusunda da Başbakan Erdoğan’ın ortak komisyon kurulması önerisini takdirle karşıladığını söyledi.
Gerhard Schröder, Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerinin zorlu geçeceği uyarısında bulundu ve toplumsal bilincin değişmesinin önemini vurguladı. Schröder, ''Türkiye'deki reform sürecinin gelişmesi, müzakerelerin seyrini büyük oranda belirleyecektir'' dedi. Almanya’nın bu süreçte Türkiye’nin yanında olacağı mesajını verdi.
Schröder daha sonra Başbakan Erdoğan’la birlikte, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 1. Türk-Alman Ekonomi Kongresi'ne katıldı. Erdoğan buradaki konuşmasında Türk ekonomisinin kaydettiği ilerlemelere dikkat çekti. Müzakere sürecinin zor olacağının bilincinde olduklarını belirten Erdoğan, “Türkiye ev ödevlerini yerine getirecek, reformları kararlılıkla uygulayacaktır” dedi. Schröder de, zorlukların aşılmasında siyasi iradenin önemini vurguladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda tarihi ve stratejik bir karar verildiğini belirten Schroder, Türkiye’nin Avrupa’nın güvenliği açısından büyük bir önem taşıdığını belirtti.
Schröder’in Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik gelişimi konusunda Almanya’ya da görev düştüğü yönündeki sözleri ise izleyicilerden büyük alkış aldı.