Olli Rehn: 'Türkiye'den İmza Atmasını Bekliyoruz'

Türkiye-Avrupa birliği arasında üyelik görüşmeleri haftabaşında Ankara’da başlıyor. Görüşmelerden önce birliğin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’ye bazı mesajlar iletti.

Türkiye ile Avrupa Birliği Troykası Pazartesi günü toplanıyor. 17 Aralık’ta alınan müzakerelere başlama kararından bu yana en üst düzeyli ve Ankara–Brüksel hattındaki tüm konuların masaya yatırılacağı platform olması açısından önem taşıyan bu toplantı öncesinde Avrupa Birliği Komisyonu’ndan önemli mesajlar geldi.

Toplantıda Avrupa Birliği Komisyonu’nu temsil edecek olan genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn, Türkiye’yi ilgilendiren son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’de son günlerde yaşanan "rehavet havasını" ve "tempo düşüşünü" anlaşılabilir olarak gören Rehn, reformlara yönelik momentumun korunmasını istedi. Yavaşlama ya da rehavetin insani ve anlaşılabilir bir şey olduğunu kaydeden Rehn, bu durumun fazla uzamaması uyarısında bulundu. Türkiye’de müzakere sürecine ilişkin en önemli tartışmalardan biri olan başmüzakereci seçimi de Rehn’in değindiği konular arasında yer aldı. Ancak Rehn’in bu konuyu Türkiye’dekiler kadar önemsemediğini de söyleyebiliriz.

Rehn’in en önemli mesajını ise Ankara Anlaşması’nın 10 yeni üyeye genişletilmesini öngören uyarlama protokolüne yönelik olanı oluşturdu. Müzakerelerin başlayabilmesi için bu belgenin mutlaka imzalanması gerektiğinin altını ısrarla çizen Rehn, bir sonraki aşamaya geçebilmek için tüm Avrupa Birliği’nin bu imzayı beklediğini söyledi. Rehn, "Türkiye’nin sözünün eri olarak bu imzayı atmasını bekliyoruz. Bu aynı zamanda güven artırıcı bir etki yaratacak," diye konuştu. Protokolün imzalanması için bir süre vermeyen Rehn, bunun en kısa zamanda olmasının her iki tarafa da yarar sağlayacağını kaydetti.

İmzanın Türkiye açısından tanıma sonucu doğurmayacağı da Finlandiyalı komisyon üyesinin altını çizdiği bir başka unsuru oluşturdu. Rehn, belgenin imzalanması sırasında Türkiye’nin bu konuda bir açıklama yaparak, "tanımadığını" resmen deklare etmesinin de sorun yaratmayacağını söyledi.

Türkiye’nin cesur ve süratli reformlar yaptığını söyleyen Rehn, gelinen aşamada uygulamanın önemine dikkat çekti. Avrupa Birliği’nin adım beklediği alanları işkenceyle mücadele, kültürel haklar, ifade özgürlüğü, kadın hakları, azınlık hakları ve dini özgürlükler olarak sıralayan Rehn, Türkiye’nin reformlar alanında adımlar atmayı sürdüreceğine olan inancını dile getirdi.

7 Mart’ta gerçekleştirilecek olan Türkiye–Avrupa Birliği Troykası toplantısına Rehn’in yanı sıra Dönem Başkanlığı’nı yürüten Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ve bir sonraki döenem başkanı olacak olan İngiltere’den Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Denis MacShane katılacak.