Irak savaşı nedeniyle tarihinde belki de hiç olmadığı kadar gerginlik yaşayan Amerika Birleşik Devletleri – Avrupa ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Geçtiğimiz hafta verdiği mesajlarla Avrupalı liderleri yumuşatmayı başaran Amerikan dışişleri bakanı Condoleezza Rice’ın ardından, sıra ilişkilerin bundan sonraki rotasını belilrleme potansiyeli taşıyacak mesajlar vermesi beklenen Başkan George Bush’ta. Dün akşam saatlerinde üç gün geçireceği ve 30’dan fazla liderle bir araya geleceği Brüksel’e gelen Bush’un programı oldukça yoğun.
Bugün temaslarına Belçika Kralı 2. Albert ve Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt’la görüşerek başlayan Bush, ardından NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’le bir araya geldi. Ancak Bush’un yaratacağı etkiler açısından merakla beklenen temasları önümüzdeki satlerden itibaren devreye girmeye başlayacak.
Bush, her şeyden önce Atalantik’in iki yakası arasındaki ilişkilere yeni bir boyut kazandırması beklenen bir konuşma yapacak. Aslında bu konuşma sırasında verilecek mesajın “İlişkilerde geçmişte yaşadığımız ayrılıkları bir kenara bırakıp yeni bir sayfa açalım. Birlikte çalışmamız yaşamsal öneme sahip” olacağı herkes tarafından biliniyor. Ancak Avrupa’nın merak ettiği bu mesajın nasıl formüle edileceği.
Bush’un konuşmasının ardından akşam saatlerinde de önemli bir teması var. Irak savaşı öncesinde Washington’a karşı bayrak açan ülkelerin başını çeken Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Bush’un çalışma nitelikli bir akşam yemeğinde bir araya gelmeleri öngörülüyor. Aslında bu yemek sembolik olmanın ötesinde içeriği açısından da oldukça önemli.
Yarın güne İngiltere Başbakanı Tony Blair’le kahvaltıyla başlayacak olan Bush, liderler düzeyinde gerçekleştirilecek olan NATO Zirvesi’ne katılacak. Zirvenin konuları Ortadoğu’dan Afganistan’a kadar uzanıyor. Ancak asıl konuyu NATO’nun Irak’a ilişkin olarak üstleneceği rol oluşturacak. Bu konuda da tüm üye ülkelerin katkı yapmaya hazır olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu zirve sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bush’la ayak üstü bir araya gelebileceği belirtiliyor.
Bush’un ikinci durağını ise öğleden sonra gerçekleştirilecek olan Avrupa Birliği – Amerika Birleşik Devletleri Zirvesi oluşturacak. Zirvede, tarafların belli bir fikir ayrılığına sahip oldukları ama ortak çalışma ihtiyacı hissettikleri İran, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinin ardından gözlerin çevrildiği Suriye, Çin’e yönelik silah ambargosu ve ticari ilişkiler gündemin en önemli maddelerini oluşturacak.