Washington Post, dün, Irak’ta 37 Amerikan askerinin öldüğüne dikkati çekerek, toplam asker kaybının 1400’ü aştığını hatırlatıyor. Başkan Bush’un konuşmalarında bu konuya fazla değinmediğini belirten gazete, devamla şunları yazıyor:
"Başkan Bush, bu hafta sonu yapılacak seçimle biraz daha yakınlaşacak olan uzun vadeli hedefler konusunda haklı. Artan kayıplar veya savaşa karşı giderek artan hoşnutsuzluk nedeniyle Irak’taki görevi yarıda bırakmama veya yapay bir geri çekilme tarihi belirlememe konusunda da haklı. Ancak dünkü kaza, Amerika’nın Irak’ta ödediği acı bedelin maliyetini bir kez daha gösterdi."
Heritage Vakfı’nın savunma ve iç güvenlik uzmanı James Jay Carafano ise USA Today gazetesinde yayımlanan makalesinde Irak’ta seçimlerin fazla bir şeyi değiştirmeyeceğini belirtiyor ancak bunun umutsuzluğa yol açmaması gerektiği görüşünü savunuyor. Avusturya’nın da İkinci dünya Savaşı sonrasında benzer bir kaotik ortamdan geçtiğini hatırlatan yazar, bu örnekten yola çıkarak, Irak’ta güvenliğin sağlanması konusunda yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
"Önce Irak güvenlik güçlerinin donatılması, eğitilmesi, yol gösterilmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Bu işten Amerika Savunma Bakanlığı sorumlu tutulmalıdır. İkinci olarak, Kongrenin desteğinin sağlanması çok önemli. Üçüncüsü, Irak’taki birliklerimiz çekildikten sonra bile güvenlik konusundaki yatırımlarımız sürmeli. Dördüncü olarak terörist yuvaları yok edilmelidir. Bütün bunlar olmadan, Irak’ta seçimin başarılı geçmesinin fazla bir anlamı olmayacaktır."
Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin % 2’sinin kadın olduğunu belirten Christian Science Monitor ise, kadın askerlerin muharip görevler üstlenmesi konusunu mercek altına alıyor. Yeni erkek askerler bulmakta yaşanan zorluğa da değinen gazete, ordunun kadın askerleri cephe gerisinden ön saflara çekecek bir plan üzerinde çalıştığını da duyuruyor.
"Bazı askeri uzmanlar, kadınların çatışmalarda ölmesinin ortaya çıkması durumunda kamuoyunun savaşa verdiği desteğin azalacağını savunuyor. Bazıları da, kadınlarla yan yana savaşmaları durumunda erkek askerlerin şu anki kadar etkin ya da güvenlikte olmayacağını söylüyor. Bazıları da sırf kadın oldukları ve çocuk doğurdukları için kadınların çatışmalardan uzak tutulması gerektiğini belirtiyor. Savunma Bakanlığının kadın askerlerle ilgili yeni muharebe kuralları geliştirmesi kaçınılmaz görünüyor."
New York Times ise, son günlerde giderek daha sık gündeme gelmeye başlayan İran’a karşı askeri müdahale ihtimalini ele alıyor. Tahran yönetimine karşı kullanılan sert ifadelerin, Irak’ın işgali öncesinde yapılan açıklamaları hatırlattığını vurgulayan gazete, başta İngiltere olmak üzere Amerika’nın hiçbir müttefikinin İran’a bir saldırıyı desteklemediğini ve Irak’tan üç kat daha fazla nüfusa sahip olan İran’ın işgalinin hiç de kolay olmayacağını belirtiyor.
"Bundan sonra atılması gereken adım, Avrupa ile Amerika’nın ortak bir tavır sergileyerek İran’ı iki seçenekten birine zorlaması olmalıdır. İran, nükleer enerji programından tamamen vazgeçmesi karşılığında ekonomik ve ticari alanda ödüllendirilebilir.. Bunu yapmadığı takdirde ise ciddi ekonomik yaptırımlara hedef olacağı açıkça belirtilmelidir.Tek taraflı Amerikan askeri tehditlerini veya Avrupa’nın iyi niyetli diplomatik çabalarını bir kenara bırakıp konuya daha ciddi yaklaşmanın zamanı gelmiştir."