Amerikan Kongresi'nde Irak Tartışıldı

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun üyesi Massachusettes’li Martin Meehan, Amerikan askerinin uzun süre kalmasını istemeyen Iraklı’ların sayısının giderek arttığını ve bu durumun artık açıkca görüldüğünü söyledi. Amerikalılar için artık pembe gözlükleri çıkartma zamanının geldiğine işaret eden Meehan, Kongre’yi, Irak’ta olabilecekleri gerçekçi olarak görüp, askeri geri çekme planlarına yardımcı olmaya çağırdı.

Bush yönetiminin bu oyunun sonunu planlamadığı gayet açık. Bu nedenle dış politikada ağırlığını koyma ve Irak’tan çıkış stratejisi belirlemede öncülük görevi, Kongre’ye düşüyor.

Kongre üyesi Meehan askeri bir ila bir buçuk yıl içinde kademeli olarak geri çekmeyi ve geride, Irak yönetimine, isyancı ve teröristlere karşı mücadelesinde yardımcı olacak, 30 bin kişilik bir kuvvet bırakılmasını önerdi.

Bush yönetiminin Afganistan ve Irak askeri operasyonları için 80 milyar dolarlık yeni bir ödenek daha istediğini belirten Meehan, Amerikan halkının, bu sonsuz savaş harcamasını omuzlamaya devam edemeyeceğini de kaydetti.

Amerikan halkı beş yıllık bir çıkış stratejisini görmeden Irak için haftada iki milyar dolar harcanmasını desteklemeyecektir. Halkın bunu desteklemesine imkan yoktur.

Geçen hafta da North Carolina’dan Cumhuriyetçi partili Kongre üyesi, Irak’tan askeri çekmenin de, seçeneklerden biri olarak düşünülmesi gerektiğini söylemişti.

Başkan Bush ise askeri çekme konusunun tartışılmasını istemediğini defalarca tekrarlamış bulunuyor. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, asker geri çekme isteğinin, yeni kurulacak Irak hükümetinden gelmesi ihtimaliyle ilgili soruları cevapsız bırakmaya çalışarak, şöyle konuştu:

Spekülasyona girmek istemem fakat Başbakan Allawi, daha bu sabah, Irak güvenlik kuvvetlerinin eğitimi ve techizatlandırılmasının devam etmesi gerektiğine işaret etti. Şu anda yapmaya çalıştığımız en önemli iş budur. Irak’taki misyonumuzu tamamlamaya çalışırken verdiğimiz öncelik budur.

Irak’tan Amerikan askerini geri çekme tarihinin açıklanması için yapılan çağrılar, bütçe açığı hakkında Demokratların Bush yönetimine yönelik eleştirilerine paralel olarak artıyor. Amerika’nın bu yıl 368 milyar dolar bütçe açığı vermesi bekleniyor. Bu rakamda Irak ve Afganistan’daki operasyonlar için istenen 300 milyar dolarlık askeri harcamalar dahil değil.

Amerikan askerini Irak’tan çekme konusunda takvim açıklanması için çağrılar artmakla birlikte, iki eski dışişleri bakanı, Washington Post’ta yazdıkları makalelerde, Bush yönetiminin yanında yer alan görüşler dile getirdi.

Cumhuriyetçi partili eski bakanlardan Henry Kissinger ile George Schultz yazılarında, Amerika’nın çekilmesinin, Irak’ta kesin bir iç savaşa yol açacağını belirtiyor, ayrıca komşularının Irak’a müdahale etme ihtimale üzerinde duruyor.