Ukrayna’da ikinci kez yapilan baskanlik seçimlerini kazanan Viktor Yusçenko, bugün yemin ederek göreve basladi.
Bati yanlisi, Ukrayna yeni Devlet Baskani Yusçenko, yemin töreninde yaptigi konusmada, ülkesinin yerinin Avrupa Birligi oldugunu söyledi.
Ukrayna’yi demokratik ve müreffeh bir ülke yapma sözü veren Yusçenko Rusya’yla da iyi iliskileri sürdürecegini belirtti.
Yemin törenine binlerce Yusçenko taraftarinin yani sira, aralarinda Amerika Disisleri Bakani Colin Powell’in da bulundugu yabanci diplomat ve yetkili de katildi. Powell, tören için gittigi Kiev’de Yusçenko’yla ikili bir görüsme de yapti.
Amerika Disisleri Bakani Colin Powell, Ukrayna’nin yeni lideriyle görüsürken, yüzbinlerce kisi de baskent Kiev sokaklarinda, Yusçenko’nun iktidara gelisini kutluyordu.
Yusçenko'dan uluslararasi topluma tesekkür
Viktor Yusçenko, görüsme sirasinda Disisleri Bakani Colin Powell’a, Ukrayna’daki siyasi degisimin Amerika gibi ülkelerin destegi sayesinde kaydedildigini söyledi. Yusçenko, bununla birlikte, Ukrayna’daki demokrasi hareketinin tamamiyla bagimsiz oldugunu ve iç dinamiklerden güç aldigini söyledi: "Ukrayna Devlet Baskani’nin Moskova ya da Washington tarafindan seçilmedigi günleri gördügüm için çok mutluyum. Elbette, uluslararasi toplumun destegi de, ülkemizde demokrasinin köklesmesi açisindan önemli katkilarda bulundu."
Disisleri Bakani Colin Powell da Amerika’nin yeni Ukrayna yönetimine elinden gelen destegi vermeye hazir oldugunu söyledi. Bakan, bu dogrultuda, Ukrayna’nin, ekonomisini Batili ülke standartlarina çikarma yolunda yapacagi reformlara, gereken destek ve tesvigin saglanacagini belirtti: “Görüsmede ikili iliskilerin gelecegini ele aldigimiz gibi, Amerika- Avrupa entegrasyonu ve Ukrayna’nin bati ülkeleriyle iliskilerini de görüstük.”
Disisleri Bakani Powell, kesin bir vaatte bulunmamakla birlikte, Bush yönetiminin Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olmak isteyen Ukrayna’ya, bu konuda yardimci olabilecegini de söyledi.
Yusçenko ise Ukrayna’nin Amerika’ya daha fazla ihracat yapma arzusunda oldugunu belirtti ve Soguk Savas döneminde ticarete konulan bazi kisitlamalarin kaldirilmasini istedi.
Yusçenko, seçim kampanyasi sirasinda Irak’taki bin 600 askerin geri çekilecegi vaadinde bulunmustu. Powell, ise Ukrayna liderinin bu konuda geri adim atabilecegi imasinda bulundu. Bakan bununla birlikte Ukrayna hükümetinin Irak operasyonu alaninda atacagi yeni adimlari, Amerika’yla görüs alisverisinde bulunduktan sonra gerçeklestirmeyi istedigini kaydetti.
Yusçenko'nun isi zor
Devlet Baskani Yusçenko’yu, ikiye bölünmüs bir ulusu yönetmek gibi zor bir görev bekliyor. Ukrayna’nin bagimsizligini ilan ettigi 1991’den beri Bati’daki milliyetçilerle, Rus dili dogu halki arasinda yasanan gerginlik son seçim tartismalariyla birlikte iyice gerginlesti.
Iki turlu baskanlik seçiminin iki ay önce yapilan son ayaginda Moskova yanlisi Basbakan Viktor Yanukoviç’e yenilen Yusçenko, hile yapildigi iddiasiyla seçim sonuçlarina itiraz etmis, kendisini destekleyen yüzbinlerce kisi de seçimlerin iptali için günlerce sokak gösterileri düzenlemisti. Ülkenin dogusunda yasayan Rus dilli halk ise, seçimlerin iptali halinde özerklik ilan etme tehdidinde bulunmustu.
Ancak Anayasa Mahkemesi yapilan iptal basvurusunu hakli bulunca seçimler yeniden yapildi ve bu kez Bati yanlisi Viktor Yusçenko galip geldi.
Yusçenko ise seçim gerginligiyle ikiye bölünen Ukrayna’yi basaril bir sekilde idare etmeyi umuyor. Ukrayna lideri, Rusya’yla iliskileri bozmadan ülkeyi batiya daha da yakinlastirmayi, is alanlarini artirip, yolsuzluklari önlemeyi planliyor.
Yusçenko’ya göre bu, ayriliklari gidermede önemli bir çözüm yolu olacak. Zaten 50 yasindaki Yusçenko yurtdisi ziyaretlerinin ilkine yarin Moskova’daki temaslariyla basliyor; ardindan Avrupa ülkelerini kapsayan dört günlük bir tura çikiyor.
Ziyaret programinda önceligin Moskova’ya verilmesi Yusçenko’nun Moskova’yla iliskileri bozmama konusundaki vaadinin bir isareti olarak görülüyor.