Amerika Disisleri Bakanligina atanan Condoleezza Rice, dünyaya özgürlük ve demokrasiyi yaymanin, George Bush’un ikinci dönem baskanliginda en önemli dis politika hedefi olacagini söyledi.
Rice, atanma islemini onaylanabilmesi için düzenlenen Senato oturumunda, Baskan Bush’un dis politika hedefleri hakkinda bilgi verdi ve Irak savasinin yönetim seklini kuvvetle savundu. Rice, kitle imha silahlariyla ilgili olarak savas öncesi verilen istihbaratin dogru olmadigi anlasilmis olmakla birlikte, Irak’in isgalini savundu.
Condoleezza Rice, Disisleri bakani oldugu taktirde,müttefiklerle Irak savasi yüzünden gerginlesen iliskileri düzeltmek için çalisacagini da vurguladi. Rice Bush yönetiminin, demokrasileri, terörle savas için birlestirmek, ortak deger ve hukuk düzenine dayali uluslararasi bir sistem kurmak istegini bildirdi. Rice, Küba, Burma, Zimbabwe, Kuzey Kore, Iran ve Beyaz Rusya gibi ülkelerindeki rejimleri, despotlugun kaleleri olarak niteledi. Senatörler Rice’a, Irak’ta kanli bir ayaklanmayla karsilasan Amerikan kuvvetleri için bir çikis stratejisi olup olmadigi sordu. Rice, Amerika’nin gelecekteki rolünün, Irak güvenlik güçlerinin ne ölçüde yetenek kazanacagina bagli oldugunu söyledi.
Bugün de devam edecek olan Senato komisyonundaki oturumun sonunda Rice’in Disisleri Bakanligi görevinin kolaylikla onaylanmasi bekleniyor.
Senato Disiliskiler Komisyonu’nun Demokrat partili üyeleri, Condoleezza Rice’in bakanligini onaylamak için yapilan oturumu, yönetimin Irak politikasini elestirmek için bir firsat olarak degerlendirdiler. Bunlar arasinda son seçimde Bush’a karsi kaybeden Demokrat Baskan adayi Senatör John Kerry de vardi. Kerry söyle konustu:
"Su anda yürütülen politika Irak’taki isyan hareketini azaltmiyor daha da büyütüyor."
Condoleezza Rice Irak politikasini savundu ve Irak halkinin küçük adimlarla demokrasi yönünde ilerlemesi karsisinda sabirla beklemek gerektigini söyledi.
"Toplumun her kesiminin beklentilerine cevap verecek bir hükümet kurma yolunda ilerledikleri taktirde Irak halkinin, özlemlerini gerçeklestirme sansina sahip olduguna inaniyorum. Isyan hareketi bu süreci durdurmayi ve Irak’i geriye götürmeye çalisiyor. Egitimle, yetenek artirici yollarla, Irak halkinin bu isyanin üstesinden gelmesini saglamaya çalismamiz gerekir."
Rice, Irak politikasindan kusku duyan Cumhuriyetçi partili Nebraska senatörü Chuck Hagel’in sorularini yanitlarken, Amerikan askerinin çekilmesinin Irak’in, seçiminden sonra teröristlere karsi kendisini savunma yetenegine bagli olacagini söyledi. California Senatörü Barbara Boxer, Rice’in Irak’in isgali için büyük çaba gösterdigini hatirlatarak söyle konustu:
"Size havale edilen isi yaparken, bu savasi hakli gösterme görevini yerine getirme gayretinizin, gerçeklere olan sayginizi ikinci plana ittigini düsünüyorum."
Rice, yönetimin, daha sonra yanlis oldugu anlasilan istihbarat bilgilerine dayanarak Irak’la ilgili karari aldigini belirtti ve senatörün, kisisel saldiri seklindeki sözlerine soguk bir karsilik verdi:
"Hizmet verdigim hiçbir konuda, gerçege olan saygimi hiçbir zaman kaybetmedim. Bu, benim tabiatimin, karekterimin disindadir. Ve bu oturumda, geçmiste olup bitenleri, geçmiste söylediklerimi, itibarima ve dürüstlügüme gölge düsürmeden konusalim."
Rice, Baskan Bush’un dis politikayla ilgili amaçlari konusunda bilgi verirken, Amerika’nin müttefikleriyle baglarini daha da gelistirmeye söz verdi. Rice söyle konustu:
"Öncelikle, demokratik ülkeler toplulugunun, ortak degerler ve hukuk kurallari üzerine kurulu bir uluslararasi sistem kurmak için biraraya gelmesini saglayacagiz. Ikinci olarak, güvenligimize yönelik tehditlerle mücadelede ve terörü besleyen ümitsizlige karsi bu toplumlari güçlendirecegiz. Üçüncüsü, özgürlük ve demokrasiyi bütün dünyaya yayacagiz. Bu, Baskan Bush’un dünyada Amerika için belirledigi amaç ve bugün Amerikan diplomasisinin önündeki baslica görevdir."
Komisyondaki oturumda en çok üzerinde durulan konu Irak oldu... Özellikle Demokrat partili üyeler, Condoleezza Rice’a, Irak savasiyla ilgili yanlis istihbarat konusunda sert sorular yöneltti. Komisyon üyeleri ayrica, Bush yönetiminin bu ay sonunda Irak’ta yapilacak seçimlerle ilgili planlari hakkinda da sorular sordu. Oturumda ön plana çikan diger konular ise, Iran, Kuzey Kore, Orta Dogu baris sürecinde gelinen noktaydi. Bazi Senatörler, Condoleezza Rice’in Ulusal Güvenlik danismanligi sirasinda Baskan Bush’a olan yakinligina dikkat çekerek, Disisleri Bakani olarak kendi görüslerini ortaya koyma konusunda nasil bir güvence verecegini sorguladi. Komisyonun önde gelen Demokrat üyesi Joe Biden, Rice’a hitaben söyle konustu.
"Emrinizdeki insanlarin yaptiklari her seyin hesabini vermelerini isteyeceginizi umuyorum. Ve bu ilkeyi, bence yanlis islerin yapildigi Irak’ta da uygulamanizi bekliyorum. Bunu bazi insanlari cezalandirmak ya da Baskan’i elestirmek degil, hatalarimizdan ders almak ve tekrarindan kaçinmak için yapmamiz gerekiyor."
Her ne kadar Condoleezza Rice oturum boyunca zor sorularla karsi karsiya kalsa da, yarin, Cumhuriyetçilerin çogunlukta oldugu Senato’da yapilacak oylamada, Disisleri Bakanligi’nin onaylanmasina kesin gözüyle bakiliyor. Bundan sonra Rice, Colin Powell’in yerine Disisleri Bakani olarak göreve baslayacak.