NEW YORK - Birleşmiş Milletler (BM), Yunanistan açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin alabora olması, çok sayıda kişinin boğularak can vermesi ve en 500 kişinin de kayıp olduğunun açıklanmasından sonra harekete geçti.
BM, hem Avrupa Birliği’ne hem de Akdeniz’de yer alan ülkelere, acilen biraraya gelip, ölümleri önlemek için gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlamak için bir an önce harekete geçme çağrısında bulundu.
Önceki gün Yunanistan’ın Mora yarımadasına düzensiz göçmenleri taşıyan geminin batması sonucu şimdiye kadar en az 78 kişi Akdeniz’de boğularak yaşamını yitirdi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, teknede 400 ile 750 arasında Avrupa’ya ulaşmak isteyen düzensiz göçmen vardı.
Doğu Akdeniz’de düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin alabora olmasının ardından 14 Haziran sabahı Yunanistan Sahil Güvenlik botları tarafından geniş çaplı bir arama kurtarma operasyonu başlatıldı. Akdeniz’de batan gemide kayıp oldukları belirtilen göçmenleri arama ve kurtarma çalışmaları halen aralıksız olarak devam ediyor. Yunan Sahil Güvenliği, kurtarılan göçmenlerin 47'sinin Suriye, 43'ünün Mısır, 12'sinin Pakistan ve 2'sinin Filistin vatandaşı olduğunu açıkladı. Yunanistan’da batan tekneyle ilgili oldukları ve insan ticareti yaptıkları iddiasıyla 9 kişi tutuklandı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, Akdeniz'de düzensiz göçmenleri taşıyan teknede yaşanan can kaybının korkunç bir trajedi olduğunu söyledi.
Batan teknede sevdiklerini kaybedenlere başsağlığı dileyen Yüksek Komiser Turk,’’Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 78 kişi öldü, 500 kadar kayıp var’’ dedi.
“Akdeniz’de ölümleri önlemek için acilen kararlı eylemlere geçin”
BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve BM Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), olayı Akdeniz'de son yıllarda yaşanan en kötü trajedi olarak değerlendirdi. BM’ye bağlı iki kuruluş yaptıkları ortak açıklamada, yaşanan son trajedinin ardından denizde daha fazla ölümü önlemek için acilen kararlı eyleme geçilmesi çağrısında bulundu.
Yapılan ortak açıklamada, “Denizde tehlikede olan insanları vakit geçirilmeksizin kurtarmak uluslararası deniz hukukunun temelinde olan değişmez bir kuraldır. Hem gemi kaptanları hem de devletler, milliyetleri, statüleri veya bulundukları koşullar her ne olursa olsun, gemide bulunanların niyetlerine bakılmaksızın denizde tehlikede olanlara yardım sağlamakla yükümlüdür. Arama ve kurtarmayla ilgili olarak yürütülen her türlü faaliyet, denizde daha fazla can kaybını önleme yükümlülüğüne uygun olarak yürütülmek mecburiyetindedir. Uluslararası Göç Örgütü ve Mülteci Yüksek Komiserliği, alabora olan gemiyle ilgili Yunanistan’ın başlattığı kapsamlı soruşturmayı memnuniyetle karşılamıştır. Yunan makamlarıyla temasımız ve koordinasyonumuz sağlanmıştır. Hayatta kalanların ihtiyacı olan yaşamsal malzemeler, hijyen kitleri, tercüman hizmetleri ve olaydan sonra travma geçiren hayatta kalanlar için danışmanlık hizmetleri dahil olmak üzere destek ve yardım sağlıyoruz’’ denildi.
Açıklamada, Akdeniz’in her yıl, en yüksek ölüm oranıyla dünyanın en tehlikeli göç yolu olmaya devam ettiği belirtilerek, “Bölgedeki devletler acilen biraraya gelip, arama, kurtarma, güvenlik ve denetleme konusunda işbirliği ve koordinasyonu sağlamalıdır’’ ifadesi kullanıldı.
“Akdeniz dünyanın en tehlikeli göç yolu olmayı sürdürüyor”
BM Uluslararası Göç Örgütü Acil Durumlar Direktörü Federico Soda, ortak çabaların, göçmenlerin hayatlarını kurtarmayı amaçlaması gerektiğini, şimdiye kadar uygulanan yöntemlerin faciaları önleyemediğini belirterek, "Akdeniz, her yıl en yüksek ölüm oranlarıyla dünyanın en tehlikeli göç yolu olmayı sürdürüyor. Bölgedeki devletlerin acilen biraraya gelip arama ve kurtarma, hızlı karaya çıkarma ve faciaya neden deniz yolları da dahil tüm boşlukları değerlendirip, bunları ele alması gerekiyor" dedi.
Your browser doesn’t support HTML5
BM Mülteci Yüksek Komiser Yardımcısı Gillian Triggs, Avrupa Birliği’ne, Akdeniz’de güvenlik ve koordinasyonu sağlama çağrısında bulundu. Triggs, “Akdeniz'de artan mülteci ve göçmen hareketleri göz önüne alındığında, Akdeniz devletleri arasında daha fazla koordinasyon, dayanışma ve sorumluluk paylaşımları, toplu çabalar hayat kurtarmak için çok önemli. Akdeniz, her yıl en yüksek ölüm oranlarıyla dünyanın en tehlikeli göç yolu olmaya devam ediyor’’ dedi
BM, 2014 yılından itibaren Akdeniz'de 20 binden fazla kişinin ölü ya da kayıp olarak kayıtlara geçtiğini belirtiyor. BM Uluslararası Göç Örgütü tarafından yayınlanan son verilere göre, yalnızca geçtiğimiz yıl Akdeniz’de Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Avrupa’ya ulaşmak isteyen 3 bin 800 kişi hayatını kaybetti.