Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın, BM'nin muhaliflerin elindeki Suriye'nin kuzeybatısına Türkiye'den iki sınır kapısından üç ay boyunca yardım sevk edilmesine izin vermeyi kabul ettiğini söyledi.
Guterres tarafından yayınlanan açıklamada, BM'nin insani yardımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’in Esat'la görüştüğü ve Esat'ın Bab el Selam ve Çobanbey sınır kapılarını açma konusunda hemfikir olduğunu bildirdiği belirtildi.
Reuters haber ajansının haberinde Griffiths'in BM Güvenlik Konseyi'ne kapalı kapılar ardından Esat'ın kararıyla ilgili bilgi verdiği belirtildi.
Guterres: "Suriye'nin Türkiye’den yardım koridorlarının açılması kararından memnunum"
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı yazılı açıklamada, Suriye hükümetinin Türkiye’nin iki farklı sınır kapısından ülkesine insani yardımın sağlanması için yeni koridorların açılmasıyla ilgili aldığı olumlu karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Guterres, "Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın, insani yardım malzemelerinin zamanında teslim edilmesini sağlamak için Türkiye'den kuzeybatı Suriye'ye iki farklı sınır kapısının daha üç aylığına açılması kararından oldukça memnuniyet duyuyorum. Depremden etkilenen milyonlarca insanın tümüne gıda, sağlık, beslenme, korunma, barınma, kışlık malzemeler ve diğer hayat kurtaran malzemeleri ulaştırmanın son derece acil olduğu açık. Bu yeni sınır geçiş noktalarının açılması insani erişimin kolaylaştırılmasını sağlayarak daha fazla yardımın daha hızlı bir şekilde ulaşmasına olanak tanıyacak" dedi.
Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Suriye’de depremin yaralarını sarmak için çalışmalarını arttırarak sürdürüyor. BM’ye bağlı kuruluşların temsilcileri depremin ardından öncelikle Suriye’de evsiz kalan beş milyondan fazla kişinin olası sınır ülkelerine göçü konusunda farklı senaryolar üzerine çeşitli yardım planlamalarını değerlendiriyor.
Deprem bölgesinde temas ve incelemelerde bulunan insani yardımdan sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’in hazırladığı kapsamlı raporu New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e sunması bekleniyor.
“Mucizevi kurtarma haberleri geldi”
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, 50 üyeden oluşan bir BM Afet Değerlendirme ve Koordinasyon (UNDAC) ekibinin, Gaziantep'teki yardım merkezine ve afetten etkilenen bölgedeki diğer üç merkeze konuşlandırıldığını söyledi.
UNDAC Temsilcisi Winston Chang, Türkiye’nin güneyindeki afet bölgesinde meydana gelen ölçeğin ve hasarın gördüklerinin en kötülerinden biri olarak değerlendirdi.
Chang, “6 bin çok katlı bina yıkıldı. On ili kapsayan, 5O bin kilometrekarenin üzerinde alanda etki yaptı. Türkiye ve Suriye'yi vuran ölümcül depremlerden sekiz gün sonra hala enkazdan çıkarılan yeni doğmuş bir bebeğin dahil olduğu mucizevi kurtarma haberleri geliyor. 25 farklı afet gurubumuz Türkiye’de. Felaketin korkunç boyutuna gelince, 220 bin kişinin öldüğü 2004 Hint Okyanusu tsunamisiyle karşılaştırıldığında, bence sönük kalmıyor" dedi.
WHO'dan 46 milyon dolar yardım çağrısı
BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye ve Suriye için 46 milyon dolar yardım çağrısı yaptı. WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu miktarın felaketin boyutu netleştikçe artacağını söyledi.
Tedros, Suriyeli yetkililerin kuzeybatıya insani yardım ulaştırılması için daha fazla sınır geçişine izin vermeye açık göründüğünü bildirdi. Suriye hükümetinin yakın zamanda BM'ye sınır ötesi konvoylar için verdiği genel onayı ve sınır ötesi erişimi arttırmaya yönelik tedbirleri de aynı şekilde takdir ettiklerini belirterek, “Bunun devam etmesini umuyoruz" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü Direktörü, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ile görüştüğünü ve Esat'ın bu acil durum için ilave sınır ötesi erişim noktalarını değerlendirmeye açık olduğunu ifade etti.
Tedros, WHO'nun şimdiye kadar Suriye’de 110 ton tıbbi malzeme dağıttığını, ayrıca ön saflarda görev yapan uzman sağlık ekip sayısının arttırılacağını belirtti.
İlgili Haberler BM Yardım Direktörü: “Kurtarma Safhası Sona Eriyor”Bu arada BM İnsani İşler Ofisi (OCHA) Suriye’de 4 bin 300'den fazla kişinin öldüğünü, 7 bin 600 kişinin de yaralandığını açıkladı.
BM Güvenlik Konseyi, yerel saatte 15:00’te başlayan oturumda, Türkiye ve Suriye’yi etkileyen depremi görüşüyor.
Reuters haber ajansı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, kapalı yapılan oturumda bölgeden yeni dönen Griffiths’in Türkiye’den açılacak iki yeni sınır kapısı konusunda Esat ile uzlaşma sağlandığını söylediğini bildirdi.