Rusya’nın işgaliyle Ukrayna’da başlayan savaşın yedinci ayına girildi. Birleşmiş Milletler Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu (HRMMU), Ukrayna’da yaptıkları son çalışma sonrasında, ülkede 14 binden fazla sivilin ya öldüğünü ya da yaralandığını, ancak sivil zayiat sayısının verdikleri bu son rakamların oldukça üstünde olduğunu açıkladı.
BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu, Ukrayna’nın doğusunda hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasında çatışmaların başlamasının ardından 2014 yılından bu yana ülkede görevini sürdüren, BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu Şefi Matilda Bogner, hazırladıkları son raporda yer alan bazı bulguları açıkladı.
Bogner, Ukrayna’da savaşın başlamasından bugüne kadar 14 bin sivil zaiyat verildiğini belirterek, “Ancak 'gerçek rakamlar muhtemelen çok daha yüksek. Savaşın şu anda yedinci ayına girdiğimizde ekibimiz bugüne kadar 5 bin 767 sivilin ölümü ve 8 bin 292 sivilin yaralanmasıyla ortaya çıkan 14 bin 59 sivil zayiatı doğruladı. Tekrar söylediğimiz gibi, gerçek rakamlar muhtemelen bu rakamın çok daha üstünde olduğunu biliyoruz. Ukrayna’daki sivil kayıplar, insan hakları gibi birçok konunun yer alacağı son raporumuzu 27 Eylül’de açıklayacağız” dedi.
Bogner, Rus işgali altındaki topraklarda veya kontrolü altındaki bölgelerde keyfi gözaltı ve zor kullanılarak ortadan kaybedilen en az 416 doğrulanmış sivil mağdur olduğunu, bu kişilerden 16'sının ölü bulunduğunu, 166 sivilin serbest bırakıldığını, Ukrayna kolluk kuvvetleri tarafından keyfi tutuklama ve zorla kaybedilen sivil kişi sayısının 30 olduğunu kaydetti.
“Rusya savaş esirlerine kötü davranıyor”
Bogner, BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu’nun ayrıca savaş esirlerine karşı yapılan bir dizi ihlalleri de belgelediğini belirterek, “Personelimize, Ukrayna kontrolündeki topraklardaki gözaltı merkezlerine engelsiz erişim sağlanırken, Rusya kendi topraklarında veya işgal altındaki topraklarda tutulan savaş esirlerine erişim sağlamadı. Bu, Rusya Federasyonu'nun elinde bulunan ya da Rusya silahlı kuvvetleriyle bağlantılı silahlı grupların ellerinde bulunan savaş esirlerinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını, bazı gözaltı merkezlerinde cezaevlerindeki esirlere yeterli gıda, su, sağlık ve temizlik hizmetlerinin sağlanmadığı endişemizi yükseltiyor. Ukrayna’nın doğusundaki Olenivka'daki cezaevi merkezinden sağlıkla ilgili korkunç haberler alıyoruz. Oradaki birçok Ukraynalı savaş esirinin hepatit A, tüberküloz ve diğer bulaşıcı hastalıklardan muzdarip olduğu bildiriliyor. Buna ek olarak, birçoğunun akrabalarıyla iletişim kurmasına izin verilmiyor” dedi.
“Rusya hamile savaş esirlerini derhal serbest bıraksın”
Bogner, Rus silahlı kuvvetleri ve bağlantılı silahlı gruplar tarafından kontrol edilen yerlerde tutulan birkaç hamile savaş esirinin durumlarını da takip ettiklerini belirterek,” Rusya’yı, bu hamile kadınları insani gerekçelerle derhal serbest bırakmaya davet ediyoruz. Misyonumuz, genellikle yakalandıktan sonra ya da ilk sorgulamalarından sonra toplama kamplarına nakil sırasında, hükümet kontrolündeki topraklarda savaş esirlerine yönelik işkence ve kötü muamele vakalarını belgelemiştir. Misyonumuz Ukrayna’nın kontrolündeki sadece bir savaş esiri kampını ziyaret edebildi. Savaş esirlerinin çoğunun cezaevlerinde tutulmaya devam ettiğini görüyoruz” dedi.
“Kırım’da insan hakları ihlalleri endişe verici”
Bogner, insan hakları ihlallerinin Rusya tarafından yeni işgal edilen topraklarda tekrarlanabileceğinden endişe duymakta olduğunu belirterek Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerinden örnekler verdi. Bogner, “Mart ayından bu yana, Kırım'da 89 kişinin Rusya silahlı kuvvetlerini itibarsızlaştırmaya yönelik kamu eylemleri' nedeniyle yargılandığını belgeledik. Rusya'nın Ukrayna'daki "özel askeri operasyonunu" onaylamayı reddeden öğretmenler, misilleme ve yaptırımlarla karşı karşıya. İnsan hakları aktivistleri çalışmaları nedeniyle tutuklandı. Yargılanan bu kişilerin savunma avukatları sindirildi. Rus işgali altındaki Herson bölgesinde yakalanan ve Kırım'a nakledilen kişilerin keyfi tutuklamalarını ve işkencelerini belgeledik” dedi.