HDP’li Güzel’in Tutuklanmasına Tepki

HDP Deputy Semra Guzel

PKK’lı Volkan Bora ile fotoğraflarının ortaya çıkmasının ardından dokunulmazlığı kaldırılan ve Cumartesi günü tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in, mahkemeye götürülme şekli ve tutuklanmasına siyaset ve hukuk çevrelerinden tepki geldi.

Medyaya yansıyan görüntülerde Güzel’e ters kelepçe takılmış, polisler başını eğmek istemişti.

Your browser doesn’t support HTML5

HDP’li Güzel’in Tutuklanmasına Tepki

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklamaya göre Edirne’ye gitmek üzereyken İstanbul’da yakalanan HDP Milletvekili Semra Güzel, Cumartesi günü İstanbul Adliyesine götürüldü. Medyaya yansıyan görüntülerde, Güzel’e ters kelepçe takılmasıyla Güzel’e refakat eden polislerin, milletvekilinin başını eğmeye çalışması dikkat çekti. İstanbul Adliyesinde, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’nde mahkemeye çıkan Güzel, "Silahlı terör örgütüne üye olma" iddiasıyla tutuklandı.

Güzel’in gözaltındaki görüntüleri ve tutuklanması bazı siyasetçiler ve hukukçular tarafından tepkiyle karşılandı. İlk tepki, Güzel’in mensubu olduğu HDP’den geldi. HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Güzel’in gözaltına alınmasının gayrimeşru olduğu savunuldu. Organize suç örgütü kurmakla suçlanan Sedat Peker’in paylaşımlarına atıf yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Bir milletvekilinin gözaltına alınmasını büyük bir başarı olarak sunanlar, bunun için harekete geçen güvenlik birimleri, yargı mercileri, geçmiş dönemde iktidar ortağı olan suç örgütü lideri Sedat Peker’in kanıtlı, belgeli, suç ifşaatları karşısında neredesiniz? Yarattıkları çürüme Saray’dan başlayarak en alt birimlere kadar sirayet etmektedir. Devlet kurumlarını arpalığa dönüştüren, kendi milletvekillerini rüşvete, yolsuzluğa aracı kılanlar, danışmanları, yandaş gazetecileri, emniyet mensuplarını bu rüşvet ve yolsuzluk çarkının birer dişlisi haline getirenler halkoyuyla seçilmiş milletvekillerimize dil uzatamaz.”

Buldan’dan “baş eğme” tepkisi

4 Eylül 1993'te uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar’ın ölüm yıl dönümünde Mardin’de düzenlenen anma törenine katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da konuşmasında Güzel’in durumuna dikkat çekti. Güzel’e yapılanlara tepki gösteren Buldan, “Dün Semra Güzel vekilimize yapılan muamelede tıpkı 90’larda Mehmet Sincar ve arkadaşlarına yapılan muameleden ayırt edilemez. Bir halkın seçilmiş iradesine, milletvekili olmasına rağmen haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanarak cezaevine gönderilmesi, gözaltına alınması sürecinde başını öne eğdirme girişim, onlara iyi bir ders oldu. Çünkü Semra Güzel başını önüne eğmedi” dedi.

Seçim İttifakından Güzel açıklaması

HDP’nin seçimlere birlikte gireceğini açıkladığı “Emek ve Özgürlük İttifakı" üyesi parti ve gruplar da Güzel’in tutuklanmasına tepki gösterdi. İttifak adına yapılan açıklamada, muhalefete de tepki göstermesi çağrısı yapıldı. Açıklamada, “Bir kadın milletvekilinin, insanlık suçu olan ters kelepçe uygulamasıyla, saçlarından çekiştirilerek ve başını eğmeye çalışarak gözaltına alınması, tutuklanması bütün muhalefete ve halk güçlerine verilmiş gözdağıdır. Bu durum karşısında tüm muhalefet partilerini, demokratik kamuoyunu sessiz kalmamaya, iktidarın kendi suçlarını örtbas etme girişimlerine ortak olmamaya çağırıyoruz” denildi.

Barolardan tepki

Diyarbakır, Şırnak, Van, Batman baroları ve hukuk örgütleriyle, Güzel’in üyesi olduğu Diyarbakır Tabip Odası da tepki gösterenler arasındaydı. Diyarbakır Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Güzel'e ters kelepçe takılması ve başının eğilmek istenmesinin işkence olduğu belirtildi. Sorumlular hakkında soruşturma açılması çağrısı yapan baro yönetimi açıklamasında, “Tarafı olduğumuz uluslararası antlaşmalar ve iç hukuktaki düzenlemeler İşkence ve kötü muameleyi mutlak olarak yasaklamaktadır. Kolluğun, yasal sınırları aşan ve kötü muamele kapsamındaki fiillerini kabul etmiyoruz. Sorumlular hakkında derhal adli ve idari soruşturma başlatılmasını bekliyor, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” denildi.