Finlandiya, NATO üyeliği için başvuruda bulunarak uzun yıllardır süren askeri tarafsızlık politikasını da terketmiş oldu. Uzmanlar, Finlandiya’nın NATO üyeliğinin bölgede önemli etkileri olacağını belirtiyor.
Finlandiya ile Rusya’yı bir nehir ayırıyor. Uzun yıllar boyunca iki ülke barış içinde ilişkiler yürüttü. Ancak, bu sınır kısa süre içinde jeopolitik bir fay hattına dönüşüp, doğuyla batıyı ayırabilir.
Your browser doesn’t support HTML5
Finlandiya’yla Rusya arasındaki 1300 km’lik sınırın önemli bir bölümü ormanlık. Finlandiya NATO’ya katılırsa bu, Rusya’yla İttifak arasındaki en uzun sınır olacak. Bu durumun, tüm bölgeyi değiştireceği yorumları yapılıyor.
Moskova, Finlandiya NATO’ya katılırsa ‘teknik askeri karşılık’ vereceğini belirtiyor. Sınırın gelecekte çatışma noktası olacağından endişe edenler var.
Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden uzman Charly Salonius-Pasternak, Rusya atağa geçse bile Finlandiya’nın buna hazırlıklı olduğuna vurgu yapıyor: “Rusya, Gürcistan’daki gibi bir harekete girişir mi ve bir ihtilaf yaratmaya çalışır mı, Finlandiya’nın bir bölümünü geriye kalan az sayıdaki gücüyle işgal eder mi? Tabii ki deneyebilir ama Finlandiya bunun için hazırlıklı.”
Sınır bölgesinde şimdilik askeri bir tehlike görünmüyor. Vaalimaa geçiş noktasında acil bir duruma işaret edecek bir hareketlilik yok. Ancak belirsizlik de devam ediyor.
Finlandiya Sınır Muhafızları’ndan Yüzbaşı Jussi Pekkala, “Ne olacağını, ülkelerimiz arasında durumun nasıl değişeceğini bilmiyoruz. Ama şu aşamada durum sakin ve sınırda trafik düzgün bir şekilde işliyor” diyor.
Pekkala, Rusya’nın Ukrayna işgali ilk başladığında sınırda trafiğin kısa bir süreliğine arttığına da dikkat çekiyor: “Rusya’dan kaçan çok var. Tabii ki Avrupalılar, Amerikalılar. Aslında 52 ülke vatandaşının geldiğini gördük.”
Ancak şu an geçiş noktasında trafik normalin yüzde 10’u düzeyinde seyrediyor. Rusya’nın Sputnik aşısı Avrupa onaylı olmadığından da birçok Rus geçiş yapamıyor. Finlandiya’nın NATO’ya katılma isteği ise ziyaretçi gelişini tamamen durdurabilir. Bu düşüş bölgesel ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Sınır bölgesindeki alışveriş merkezleri hayalet kasabalar gibi.
COVID öncesi her yıl 2 milyon Rus, Finlandiya’yı ziyaret ediyordu. Birçoğu Lappeenranta’da, sınırdan birkaç kilometre uzakta kalırdı.
Lappeenranta Belediye Başkanı Kimmo Jarva, bölgeye gelen Rus turist sayısındaki düşüşün ekonomik etkisine dikkat çekiyor: “Ruslar’la işbirliğine alışkınız. Örneğin burda 3 binden fazla Rus yaşıyor. Bu bölgeye her yıl 2 milyon Rus gelirdi. Ama şimdi çok az turist geliyor. Bu durum nedeniyle her gün 1 milyon Euro kaybettiğimizi tahmin ediyoruz.”
Rusya’nın Finlandiya’nın NATO üyeliğine vereceği tepki bu sınırı tamamen değiştirebilir. Öyle ki, Doğu’yla Batı arasında kötüleşen ilişkiler şimdiden burada derinden hissediliyor.