Brüksel'de 24-25 Mart'ta yapılan NATO, G7 ve AB zirvelerinin ardından liderler Ukrayna'daki savaşın sona ermesi için yeniden "diplomasi trafiğini" arttırdı. Önce ABD Başkanı Joe Biden'ın talebi üzerine Quint beşlisi telefonda biraraya geldi. Bunun ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile bir saati aşkın telefonda görüştü. Görüşmelerde gündem, İstanbul'daki müzakereler ve insani dramın ağırlaştığı Mariupol kentindeki duruma yoğunlaştı.
Başkan Biden, Ukrayna'da sahadaki son gelişmeler ve İstanbul'daki müzakereleri değerlendirmek üzere Quint Beşlisi olarak anılan ABD'nin Avrupalı partnerleri İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya liderlerini toplantıya çağırdı. Bir saati aşkın süren toplantıda, müzakerelerin yanısıra gıda güvenliği, göçmenler gibi krizin tüm sonuçları ele alındı.
Elysee kaynakları, yaklaşık 1 saat süren toplantıda, Biden'ın Rusya lideri Vladimir Putin hakkında söylediği "kasap" ya da "Putin iktidarda kalamaz" şeklindeki sözlerinin gündeme gelmediğini belirtti.
Görüşmeye ilişkin İngiltere'den yapılan açıklamadaysa, "İngiliz, Amerikan, Fransız, Alman ve İtalyan liderlerin telefon görüşmesinde Ukrayna'ya uygulanan dehşet sona ermeden Batı'nın kararlılığında gevşeme olmayacağı" vurgulandı.
İstanbul müzakerelerinde ilerleme oldu mu?
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, beşli zirvenin ardından, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile telefonda 1 saat görüştü. Görüşmede, İstanbul'da Rus ve Ukraynalı heyetlerin yüz yüze gerçekleştirdikleri müzakereler ve Mariupol kentindeki insani durum ele alındı. Kremlin'den gelen "müzakerelerin ilerlediği" yolundaki açıklamaları değerlendiren Elysee diplomatları, "Putin, müzakerelerde ilerleme olduğunu söyledi. Ruslar'ı dinledik, şimdi Ukrayna tarafıyla konuşacağız. Henüz konuşmak için erken" yorumunu yaptı.
İlgili Haberler Rusya Taviz Aldığında Barışı Kabul Edecek mi?Ukrayna'yı destekleyen Batılı ülkelerin önceliğinin değişmediğini, "ateşkesin sağlanması ve Rus askerlerinin Ukrayna'dan çekilmesi" taleplerinin hala masada olduğunu belirten Elysee yetkilileri, "İlerleyen saatlerde ya da yarın Cumhurbaşkanı Macron, Cumhurbaşkanı Zelenski ile konuşacak. Temel zorluklar sürüyor. Her iki taraf da müzakereleri 'önemli' diye niteledi ancak bu aşamada bizim yorum yapmamız için çok erken. Arzumuz önce Ukraynalılar'la işbirliği yapmak, çünkü Ukrayna'yı destekliyoruz. Şu an için savaş devam ediyor ve taleplerimiz de aynı kalmaya devam ediyor" dedi.
Fransız diplomatlar, Rusya'nın Kiev'den askerlerini çekmeye başladığı açıklamalarına da "temkinli" yaklaşarak, "alanda savaşın tüm hızıyla sürdüğünü ve konuyu Zelenski ile de konuşacaklacağını" belirtiyor.
Ukrayna güvenlik garantisi istiyor
Ukrayna İstanbul'da, müzakere masasında, "NATO üyeliğini reddetmesi durumunda, Ukayna'nın saldırıya uğramaması konusunda kendisine garanti verilmesini" istedi. Bunun için de BMGK üyesi ABD, Fransa ile Türkiye ve İsrail'in de aralarında bulunduğu bir grup ülkenin garantör ülke olmasını öneriyor. Elysee diplomatları "Fransa garantör ülke olur mu?" sorusuna, "Henüz savaş halindeyiz. Müzakereler henüz bu noktaya ulaşmış değil. Bunu söylemek çok erken bir açıklama olurdu. Ukrayna güvenlik garantileri istedi. Gelecekte Ukrayna'nın benzer durumla karşı karşıya olmaması için garantiler nedir, bunu bilmek istiyor. Biz Fransa olarak bugünkü koşullarda, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunuyoruz. Askeri alan da dahil, insani yardıma hazırız. Ama bu konuyu Ruslar ve Ukraynalılar tartışmalı. Bu aşamada tartışma iki taraf arasında sürüyor. Biz Ukrayna'yı desteklediğimizi zaten belirtiyoruz" dedi.
İlgili Haberler Rusya'dan Kiev'de Askeri Faaliyeti Azaltma SözüMariupol'deki insani durum
İstanbul'da taraflar müzakere için aynı masa etrafında toplanırken, Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığı Mariupol kentindeki insani dram da giderek ağırlaşıyor. Donbas ve Kırım'ı birleştiren liman kenti Mariupol, Rusya'nın "stratejik hedefindeki" kent. Geçtiğimiz hafta yapılan NATO zirvesinde biraraya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan'ın da katılımıyla, ağırlaşan insani drama son vermek için, kentte insani koridor açılması ve sivillerin kentten boşaltılmasını içeren ortak bir operasyon yürütme kararı aldı.
Macron bu kararı Putin'e telefon görüşmesinde iletti. Ancak Putin, "düşüneceği" yanıtını verince, Elysee'den, Rus ordusu tarafından haftalardır kuşatılan Mariupol kentindeki sivillere yardım etmek için bir insani operasyon başlatma koşullarının "bu aşamada karşılanmadığı" açıklaması geldi.
Kremlin'den, Macron ile yapılan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada ise, "stratejik limanı savunan Ukrayna askerlerinin oradaki sivillere yardım etmek için, silahlarını bırakarak teslim olması gerektiğini söylediği" belirtildi. Kremlin'e göre Putin, "Bu şehirdeki çetin insani duruma bir çözüm bulmak için Ukraynalı milliyetçi savaşçılar direnmeyi bırakmalı ve silahlarını bırakmalıdır" dedi.
İlgili Haberler Ruble ile Doğalgaz Alımı Mümkün mü?Macron-Putin görüşmesinde, "Rusya'nın Avrupa'dan Rus gazını ruble olarak ödemesi talebi" de gündeme geldi. Putin, Macron'a bu talebinin imzalanan anlaşmalara uygun olduğunu söyledi. Ancak Macron, "Avrupa'nın bu talebi kabul etmediği" yanıtını yineledi.
Macron'un, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin ardından Quint beşlisindeki müttefiklerin yanısıra, Türkiye ile görüşmeye devam edeceği belirtildi.