Başkan Donald Trump, G-20 zirvesi sırasında biraraya geldiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, geçen yılki Amerikan başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahalesi hakkında “iki kez güçlü biçimde sıkıştırdığını” belirtti ve şimdi Moskova’yla “yapıcı şekilde çalışmada ileriye doğru adım atma” zamanı olduğunu kaydetti.
Trump, Hamburg’daki G-20 zirvesinden döndükten sonra bu sabah Twitter üzerinden paylaştığı mesajlarda, Putin’in seçimlere Rusların herhangi bir müdahalesini şiddetle reddettiğini aktardı. Başkan Trump, seçim güvenliği ve diğer birçok olumsuz unsurların korunması ve güvence altına alınması için Putin’le “içine sızılamaz bir siber güvenlik birimi” oluşturulmasını konuştuklarını belirtti.
Bununla birlikte, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Rusya’nın seçimlere müdahalesinin iki ülke arasında daha iyi ilişkiler kurulmasına bir engel oluşturduğunu söyledi. Fox News’a konuşan Beyaz Saray özel kalem müdürü Reince Priebus da, Trump’ın, Putin’in seçim müdahalesini reddetmesine “kesinlikle inanmadığını” ifade etti.
Trump bir başka Twitter mesajında, konuyla ilgili “kendi görüşünü zaten paylaştığını” hatırlattı. Trump’ın bununla, geçen günlerde Varşova’daki basın toplantısında söylediği, “Bence Rusya’ydı ama diğer kişiler ya da diğer ülkeler de olabilirdi. Müdahale eden çok sayıda kişi olabilirdi” şeklinde sözlerini kastettiği sanılıyor.
Başkan Trump’ın seçim kampanyası ekibinin seçimleri Trump’ın kazanmasına yardımcı olmak için Rus yetkililerle işbirliği yapmış olabileceği iddiaları hakkındaki hem Kongre’nin ilgili komisyonlarca hem de cezai nitelikte soruşturmalar devam ediyor. Trump’ın, FBI’ın Rusya soruşturmasını idare eden eski FBI Başkanı James Comey’nin görevine son vermesi de büyük tartışmalara yol açmış ve soruşturmalara yeni boyut katmıştı. Comey’nin kovulmasından sonra cezai soruşturmanın başına diğer bir eski FBI Başkanı Robert Mueller özel savcı olarak atanmıştı.
Trump Twitter mesajlarında, dünyanın en büyük ekonomilerinin liderlerinin toplandığı zirveyi “Amerika için büyük bir başarı” olarak nitelerken, “Amerika’nın daha önce taraf olduğu çok sayıda kötü ticaret anlaşmasını düzeltmesi gerektiğini anlattığını” ve bunun yapılacağını belirtti.
Ana akım medyaya ve Demokratlar’a yönelik sert eleştirilerini de yineleyen Trump, “Yalan Haberlerin” Rusya’nın seçimlere müdahale ettiği neticesine varan Amerikan istihbarat kurumlarının sayısını yüksek gösterdiğini savundu.
Bir önceki başkan Barack Obama’nın Rus müdahalesiyle ilgili bilgiye, seçimlerden üç ay önce, Ağustos ayında sahip olmasına rağmen “hiçbir şey yapmadığı” şeklindeki değerlendirmesini de tekrar eden Trump, FBI ve CIA’in, bilgisayarlarına sızılan Demokrat Parti Ulusal Komisyonu’nun bilgisayarlarını inceleme isteklerinin 13 kez geri çevrildiğini öne sürdü.
Obama, Moskova’nın seçim müdahalesine yanıt olarak, seçimlerden haftalar sonra 35 Rus diplomatı sınırdışı etmiş ve istihbarat toplamak için kullanıldığını belirttiği Ruslar’a ait iki yerleşkeyi kapatmıştı.
Trump, Hamburg’da Putin’le yaptığı görüşmede yaptırımlar konusunu ele almadıklarını, Ukrayna ve Suriye sorunları çözülmeden “hiçbir şey yapılmayacağını” kaydetti.