ABD'den Türkiye'ye Seyahat Uyarısı

Your browser doesn’t support HTML5

Amerika Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının Türkiye’ye seyahat etmesine yönelik bir uyarı yayınladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, İncirlik’ten IŞİD hedeflerine başlatılan hava saldırılarının ardından Adana’daki ABD Başkonsolosluğu’nda görevli personele de, ailelerini “ihtiyati tedbir” gerektiren durumların artmasından dolayı “gönüllü olarak” uzak yerlere gönderme yetkisi verildi.

Açıklamada özel bir tahliye planı yapılmadığına, charter uçuşu ayarlanmadığına dikkat çekilirken, Türkiye’nin güneyinden ayrılan Amerikan vatandaşlarının yolculuk planlarından kendilerinin sorumlu olduğunun altı çizildi.

Bunun dışında Adana’daki başkonsolosluğun görevini normal olarak devam ettireceği de belirtildi.

Seyahat uyarısı özellikle Türkiye’nin güneydoğusunu kapsıyor. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Hakkari, Bitlis ve Elazığ’a resmi ya da gayrı resmi nedenlerle gidecek kişilerin “izin” alması gerektiği kaydedilirken, Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği, Amerikan vatandaşlarının Suriye sınırına yakın bölgelerden uzak durması gerektiğini vurguluyor.

Ayrıca Türkiye’de yaşayan Amerikan vatandaşları olası şiddet olaylarına karşı uyarılıyor, Amerikan vatandaşlarının gösterilerden, grup etkinliklerinden uzak durması tavsiye ediliyor. Açıklamada yer alan bir ifadede “barışçı amaçlı dahil olsalar, bazı gösteriler çatışma ya da şiddet olaylarına yer verebilir” uyarısı bulunuyor.

Seyahat uyarısı dün Washington’da ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıklarının brifinglerinde de gündeme geldi, ancak iki sözcü de özel bir tehdit bulunmadığının altını çizdi. Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarbay Peter Cook, İncirlik’ten IŞİD hedeflerine saldırıların başlamasından bu yana, güvenlik önlemlerinin arttırıldığının altını çizerken, son seyahat uyarısının “ihtiyati tedbir” gerektirecek durumlardaki artışa bağlı “ekstra bir adım” olduğunu belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner da, Adana Başkonsolosluğu’nda görevli personelin ailelerini kapsayan uyarının “gönüllü” esasa dayandığını ve yalnızca ailenin “bağımlı” üyelerini kapsadığını belirtti.