Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen G20 Zirvesi’nde ekonomik konuların yanı sıra terörle mücadele ve Suriye’de yaşanan iç savaş sonucu ortaya çıkan mülteci krizi öncelikli olarak ele alınan başlıklar arasındaydı. Antalya'da yapılan zirveyi izleyen Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Bora Bayraktar, izlenimlerini Amerika'nın Sesi'ne anlattı.
Bayraktar, G20 Zirvesi’nde teröre karşı güçlü bir mesaj verildiğini, tarafların terörle mücadele konusunda bir metin yayınladığını söyledi. Bayraktar, G20 ülkelerinin, özellikle terörün finansmanını kesmek, propaganda araçlarına engel olmak, internette yaptıkları yayınları takibe almak ve mümkünse engellemek ve sınır kontrolünü arttırmak gibi önlemler içeren bir paket hazırladıklarını sözlerine ekledi. “G20 Zirvesi’nden sonra teröre karşı, özellikle IŞİD terörüne karşı atılacak adımlar netleşti” diyen Bayraktar, bundan sonra terörle mücadele konusunda nasıl hareket edileceğinin karara bağlandığını vurguladı.
Mülteci konusunun da ayrıntılı bir şekilde ele alındığı zirvede, Türkiye’nin 2 milyonu aşkın mülteci barındıran bir ülke olarak beklentileri olduğunu belirten Bayraktar, Avrupa’nın bu konuda farklı beklentilerin olduğunu dile getirdi. Bayraktar, “Özellikle Almanya, mülteci akınının durmasını, Avrupa’ya ulaşmadan önlenmesini bekliyor. Bu bağlamda taraflar arasında bir görüş ayrılığı olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Mülteci sorununun bölgesel değil küresel bir sorun olduğunu dile getiren Bayraktar, bu akının durdurulması için daha geniş kapsamlı adımlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.