Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden olan, "Çingene Kızı" eseriyle ünlü Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'ni son bir ayda yaklaşık 60 bin kişi ziyaret etti. Bu sayıyla pandemi öncesi ziyaretçi sayısını yakalayan müzenin 2022 yılı hedefi ise 500 bin.
2011 yılında açılan ve 30 bin metrekarelik alana kurulu Zeugma Mozaik Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği mekanların başında geliyor. Pandemi döneminde bile yoğun bir şekilde ziyaret edilen müzede, çingene kızı, mars heykeli, ABD'den getirilen parçalar, yaklaşık 150 metrekarelik duvar resmi, Roma dönemine ait çeşmeler ve Fırat Nehri kenarındaki villalarda bulunan mozaikler sergileniyor.
Salgın dönemindeki sokağa çıkma yasakları nedeniyle kapanmaların sona ermesiyle ilginin her geçen gün arttığı müzedeki ziyaretçi sayısı, 2021 yılı 23 Ekim-23 Kasım tarihleri arasında 59 bin 560 kişi olarak tespit edilirken, Haziran–Aralık ayı döneminde ise toplam ziyaretçi sayısı 250 bini geçti.
VOA Türkçe’ye konuşan ziyaretçiler Zeugma Müzesi’ndeki eserlerden çok etkilendiklerini ifade ederken, Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak ise pandemiye rağmen ziyaretçi sayısının yoğun olduğunu, 2022 yılı hedefinin ise 500 bin ziyaretçi sayısına ulaşmak olduğunu belirtti.
"Kültür her şartta yaşayan bir faktör"
Gaziantep’e Antalya’dan geldiğini belirten Önder Altıntaş, “Zeugma Mozaik Müzesi gerçekten çok güzel ve Gaziantep’e yakışır bir müze olmuş. Zaten bu kent tarihi ile de dünyaca ün salmış bir yer. Müze içerisinde de tarihi yönden çok gelişmiş kaynaklar var. İçerideki ambiyans çok güzel, çok keyif aldık. Pandemi nedeniyle görevliler içeride gerekli tedbirleri almıştı zaten, maskelerimizi takarak sosyal mesafe çerçevesinde müze ziyaretimizi gerçekleştirdik. Kültür her zaman yaşayan bir faktör, dolayısıyla ne şartlarda olursak olalım bu tür yerleri gezmemiz gerektiğini ve çocuklarımıza da aktarmamız gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.
"Burası dünyanın en büyük mozaik müzesi"
Zeugma’nın Gaziantep’e gelen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir müze olduğunu vurgulayan Ayşe Demir, “Müze gerçekten çok güzel, buram buram tarih kokuyor. Her ne kadar eserlere dokunmak yasak olsa da, dokunduğunuzda çok farklı güzel bir enerjisi var. Bazı eserler daha kendi yerlerindeyken defineciler tarafından tahrip edilmiş. Keşke o tahribatlar da olmasaymış. Tarihi eser kaçakçılarının tahribatı paha biçilemez eserleri mahvetmiş. Zeugma Mozaik Müzesi Antep’e gelindiği zaman ilk olarak gelip görülmesi gereken bir yer. Burası aynı zamanda dünyanın en büyük mozaik müzesi olma özelliğine sahip’’ diye konuştu.
"Zeugma Mozaik Müzesi Tunus’taki Bardo Mozaik Müzesi’nden daha kaliteli"
Müzeyi her ziyaretinde aynı heyecanı yaşadığını ifade eden Hasan Çalışıcı, “Ben Tunus’taki Bardo Mozaik Müzesi’ni de gezmiştim, oraya dünyada bir numara diyorlar ama bence bu müze ondan daha kaliteli. Zaten Gaziantep müzeler şehri, eşimle de bugün müzeleri gezmeye çıktık. Bu müzeye en az onuncu kez geliyorum ama her gelişimde yeni bir heyecan ve yeni bir şevkle geliyorum. Beni burada en çok etkileyen Savaş Tanrısı olan heykel o da dünyada bir tane. Buraya gelmekten ve bu müzeyi gezmekten çok zevk alıyorum’’ şeklinde konuştu.
"Türkiye’nin marka değeri Çingene Kızı Mozaiği"
Birçok eserin yanısıra yaklaşık 2 bin yıllık Çingene Kızı Mozaiği eserine de evsahipliği yapan müzenin önemine dikkat çeken Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, “Zeugma Antik Kenti’nde 1990’lı yıllarda Birecik Barajı kurtarma kazılarında çıkan mozaikler daha önce arkeoloji müzesinde sergileniyordu. 2011 yılında bu müzemiz açılınca, gelen ziyaretçilerimiz Roma ve Bizans dönemine ait mozaiklerimizi ziyaret ediyorlar. Burası çok önemli bir kompleks. Birçok önemli ve tarihi eserin yanısıra ülkemizin en önemli marka değerlerinden Çingene Kızı Mozaiği müzemizde yer alıyor’’dedi.
Pandemi sürecindeki yasaklardan sonra müzenin tekrar eski ziyaretçi sayılarına ulaştığını belirten Çomak, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:
“2020 yılı Mart ayından itibaren pandemi yasaklarına rağmen ziyaretçi sayılarımız tüm ülkede ve tüm dünyada olduğu gibi müzemizde de azalmıştı. 2021 yılında ise ziyaretçi patlaması yaşadık. Her ne kadar pandemi dönemi olmasına ve özellikle yılın yarısı yasaklarla geçmesine rağmen 1 Haziran’da çok yoğun bir ziyaretçi akınıyla karşılaştık. En son 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve okulların ara tatili olduğu dönemlerde 60 bine yakın ziyaretçi ağırladık. Bu sayı ise pandemi öncesi aylardaki ziyaretçi sayımıza ulaşıyor. Bakanlığımızca hazırlanan müzemizin sanal müze uygulaması var. Kentimize gelemeyen insanların sanal ortamda gezip görebileceği bir uygulama. İstatistiklere baktığımızda müzemizi sanal ortamda gezen ziyaretçilerimizin de sayısı bir hayli fazla. Pandemi döneminden sonra özellikle 2022 yılında Gaziantep’teki ziyaretçi hedefimiz ise 500 bin.’’