Yunanistan’da koalisyon hükümeti kurulması için sürdürülen görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine 17 Haziran’da seçime gidilmesi kararlaştırıldı.
Seçim tarihi, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın parti liderleriyle geçici hükümet kurulması konusunu görüşmesinden sonra açıklandı. Devlet televizyonu yargıç Panagiotis Pikramennos’un geçi hükümetin başbakanlığına atandığını bildirdi.
Gözlemciler, yeni seçimlerde, aybaşındaki seçimler gibi hiçbir partinin hükümet kuracak kadar çoğunluk sağlayamayacağını söylüyor. Ancak yine gözlemciler kemer sıkma önlemlerine şiddetle karşı çıkan radikal solcu parti Syriza’nın yeni seçimlerde daha güçleneceği ve birinci parti olabileceği görüşünde.
Cumhurbaşkanı Papulyas üç gündür parti liderleriyle sürdürdüğü görüşmelerde politikacılar yerine teknokratlardan kurulu bir hükümet önermiş ve destek istemişti. Ancak partiler bu tür bir hükümeti desteklemeyi reddetti.
Avrupa Birliği yetkilileri Yunanistan’a euro bölgesinde kalmaya devam edeceğini umduklarını ancak yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.
Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Francoise Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin’de yaptıkları görüşmede Yunanistan’ın euro bölgesinde kalmasını desteklediklerini açıkladı.
Euro bölgesi maliye sorumlusu Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Atina’nın yükümlülüklerine getirmeyerek ortak para biriminden çıkacağı yolundaki haberleri reddederek bunları “propaganda” olarak niteledi.
Avrupa Birliği Komisyonu başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan’ın euro bölgesinde kalmasını istediklerini ancak Avrupalı komşuları ve Uluslararası Para Fonu ile vardığı anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmesinin şart olduğunu bildirdi.
Yunanistan borçlarını ödeyebilmek için son iki yıl içinde Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan milyarlarca dolar kredi aldı. Ancak hükümet bunun için sosyal ve sağlık programlarında büyük kesintiler yapmak, emekli maaşlarını indirmek, on binlerce memuru işten çıkarmak ve vergileri artırmak zorunda kaldı.