Yunanistan’da aşırı sağcı Altın Şafak partisi, geçen Pazar yapılan seçimlerde ilk kez parlamentoya milletvekili sokmayı başardı. Parti tüm göçmenlerin sınır dışı edilmesini ve Türk sınırına mayın döşenmesini istiyor. Seçim sonuçları hem Yunanistan’da, hem de ülke dışında, ekonomik krizin aşırı görüşlü politikacılara yaradığı yönünde kaygıla yolaçmış durumda.
Liderleri Nikolaos Mihaloliakos’un yürüyüşlerine öncülük ettiği Altın Şafak partisinin destekçileri, “Yunanistan Yunanlılar’a aittir” diye sloganlar atıyor.
Neleri değiştireceği sorulan Mihaloliakos “Tüm kaçaklar ülke dışına atılmalı. Ülkemden defolsunlar,” diyor. 'Irkçılığı Dışlayın' adlı grubun sözcüsü Thanasis Kurkulyas, “Askeri cunta yönetiminin 1974’te sona ermesinden bu yana ilk kez bir neo-Nazi partisi Yunan parlamentosuna giriyor,” diye konuşuyor.
Ekonomisi zayıflayan Yunanistan, Birleşmiş Milletler’in tanımıyla “insani bir mülteci krizi” yaşıyor. Çok sayıda aşırı sağcı ise ekononomik krizden sığınmacıları sorumlu tutuyor.
Onbinlerce sığınmacı mülteci başvurusunda bulunmuş durumda. Yunanistan’da konuştuğumuz Afgan sığınmacı Hafız da Atina’da aşırı sağcı çetelerin saldırısına uğramış. Hafız, “Hiçbir şey demeden beni dövmeye başladılar. Yüzüme, başıma, her tarafıma vuruyorlardı,” demişti.
Altın Şafak Partisi, kaçakların ülkeye girmesini engellemek için Türk sınırına mayın döşenmesini de istiyor.
Partinin Atina’daki kampanya posterleri de yabancılardan “şehrin pisliği” diye söz ediyor.
Parti üyelerinin Atina’daki Yahudilere karşı tavrı ve Nazilere benzeyen üniformalar giymeleri de kaygı uyandırıyor. Atina'daki Yahudi toplum lideri Benjamin Albalas, “Aşırı sağcı bir Neo-Nazi partisinin parlamentoya girmesi yüzünden gerçekten çok kaygılıyız. Oysa burası Atina, demokrasinin doğduğu yer,”diyor, ama Atina demokrasisinin sonucu şok verici. Cardiff Üniversitesi’nde görevli Yunan uzman Mihalis Arghyrou Altın Şafak Partisi’nin doğmasını eski hükümetlerin ekonomi politikalarına bağlamak gerektiğini düşünüyor. Arghyrou, “Özellikle kendilerini muhafazakar partilerin sağında gören seçmenler protesto oyu kullandı. Ama şimdi bu durum Yunanistan’da göçmenler sorununu da büyük ölçüde arttırdı,” diye konuşuyor.
Altın Şafak ise Neo-Nazi partisi olmadığını savunuyor, Yunan medyasını ve dış basını milliyetçi gündemini çarpıtmakla suçluyor.