Erişilebilirlik

Yunanistan Türkiye Sınırındaki Bariyeri Uzatacak


Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos, Atina'nın Türkiye ile kuzey sınırında yer alan beton ve dikenli tellerle örülü bariyeri, uzatmayı planladığını açıkladı.

Meriç Nehri bölgesini ziyaret eden Theodorikakos, 40 kilometrelik bariyerin 140 kilometre daha uzatılacağını belirtti.

İlk olarak 2012'de inşa edilen bariyer son olarak, binlerce sığınmacının Yunanistan'ın kuzey sınırından Avrupa Birliği'ne girmeye çalışmasından bir yıl sonra, 2021'de uzatılmıştı. Türkiye bu tarihte mültecilerin sınırı geçmesini artık önlemeyeceğini açıklamıştı.

Yunanistan, 2015 ve 2016 yıllarında Suriye, Irak ve Afganistan'dan kaçan milyonlarca sığınmacının çoğu, Türkiye üzerinden ülkeye girmesiyle Avrupa'daki göç krizinin ön cephesi haline gelmişti.

O tarihten bu yana göçmen akını ciddi şekilde azaldı ancak son aylarda Yunan yetkililer, önemli sayıda göçmenin ülkeye girişini engellediklerini bildirdi.

Yunan polisinin verilerine göre yılın ilk yedi ayında, 7 bin 484 sığınmacı ve göçmen tutuklandı. Bunların 3 bin 554'ü Meriç Nehri’ndeydi.

Theorodikakos, projenin ''Yunanistan'ın, gizli çıkarları uğruna insanların acı çekmesine yatırım yapanlar karşısındaki kararlılığının, açık bir göstergesi'' olduğunu belirtti.

Yunanistan'daki muhafazakar hükümet ayrıca 250 sınır muhafızını görevlendirmeyi ve bölgedeki gözetim sistemini de iyileştirmeyi planlıyor.

NATO üyesi iki ülke Türkiye ve Yunanistan, hava sahası, Ege adalarının statüsü, Akdeniz'deki deniz sınırları, hidrokarbon kaynakları ve ayrıca etnik olarak bölünmüş Kıbrıs gibi çeşitli konularda anlaşmazlık yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü, Yunanistan’a Ege Denizi’nde askerden arındırılmış statüdeki adaları işgal ettiği suçlamasında bulunarak Türkiye’nin, zamanı geldiğinde “gerekeni yapmaya” hazır olduğunu söylemişti.

Avrupa Birliği yetkilileri ise Erdoğan'ın açıklamalarının endişeye neden olduğu uyarısında bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG