Erişilebilirlik

Yunanistan Girit’te 76 göçmeni gözaltına aldı, insan kaçakçıları yeni rotalar arıyor


İnsan kaçakçıları ve göçmenler sahil güvenlik güçlerinden kaçabilmek için Ege Denizi’nde yeni rotalar ararken, Yunanistan’ın Girit adasında yetkililer Salı günü 76 göçmeni gözaltına aldı.
İnsan kaçakçıları ve göçmenler sahil güvenlik güçlerinden kaçabilmek için Ege Denizi’nde yeni rotalar ararken, Yunanistan’ın Girit adasında yetkililer Salı günü 76 göçmeni gözaltına aldı.

Ege Denizi’nde insan kaçakçıları yeni rotalar ararken, Yunanistan'ın Girit adasında yetkililer Salı günü üç farklı bot ile adaya gelen 76 göçmeni gözaltına aldı.

Suriye, Mısır, Sudan ve Bangladeş'ten gelen göçmenler arasında altı çocuk da vardı. Yerel yetkililer, göçmenlerin Girit'in güney kıyısına yakın Gavdos adasına şafak vakti ulaştıklarını söyledi.

Genellikle benzer yollarla gelen göçmenler, kimlik tespiti ve dosyalarının işleme alınması için gözaltına alınıyor, ardından mülteci kamplarında beklerken sığınma başvurusunda bulunabiliyor. Göçmenlerin başvuruları bireysel olarak değerlendiriliyor.

İnsan kaçakçıları, sahil güvenlik güçlerinden kaçabilmek için bölgede yeni rotalar arıyor.

Kaçakçılar genellikle Türkiye kıyılarına yakın Yunan adalarını istikamet olarak görüyor. Ancak son aylarda giderek daha uzun rota gerektiren Girit'e ve sahil güvenlik devriyelerinin daha rahat olduğu Ege Denizi'nin ortasındaki adalara yöneliyorlar.

Yunan hükümeti, yerel yetkililere yardımcı olmak için Girit'te devlet tarafından finanse edilen işlem merkezleri kurmayı düşünüyor. Bugünlerde adadaki göçmenler spor tesislerinde, kullanılmayan binalarda ve okullarda kalıyor.

İnsan kaçakçıları ve göçmenler Ege rotasını aktif olarak kullanmaya devam ediyor.

Yunanistan sahil güvenliği yetkilileri, Salı günü ülkenin doğu adaları açıklarında son 24 saatte üç ayrı yerde toplam 70 kişiyi yakaladığını söyledi.

Yakalanan göçmenlerin hepsi Türkiye'den küçük teknelerle kısa bir yoldan sonra adalara geçti. Göçmenler, Samos, Leros ve Sakız'daki göçmen kabul merkezlerine götürüldü.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından güncellenen verilere göre, bu yıl 28 binden fazla göçmen Yunanistan'a yasadışı yollarla geldi. Bu rakam, İtalya ve İspanya'ya varan göçmen sayısından biraz daha düşük.

UNHCR verilerine göre, 2023'te pandemi sonrası bir artışın ardından Yunanistan'a yasadışı yollarla gelen göçmenlerin sayısı bu yıl içerisinde biraz azaldı.

Yunanistan, kıyılarına ulaşmaya çalışan göçmenlere yönelik muamelesi nedeniyle insan hakları örgütlerinden tepki almıştı.

Atina, Haziran ayında, Yunan sahil güvenliğini onlarca göçmenin ölümüne yol açan uygulamalarla suçlayan bir BBC haberini yalanlamıştı.

Forum

XS
SM
MD
LG