Erişilebilirlik

Yunan ekonomisi 10 yıllık sancılı dönemin ardından yükselişe geçti


Yunanistan'ın başkenti Atina'daki merkez bankasının önü.
Yunanistan'ın başkenti Atina'daki merkez bankasının önü.

Yunanistan ekonomisinin bu yıl yaklaşık yüzde 3 büyüyerek 2009'daki kriz öncesi büyüklüğüne yaklaşacağı ve yüzde 0,8 olan Euro Bölgesi ortalamasının çok üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Yetkililer ve yatırımcılar böylece, Yunanistan’ın 10 yıldır devam eden kemer sıkma politikaları ve sıkıntıların nihayet sona erebileceğini söylüyor.

Yunanistan’ın borçlanma maliyeti, İtalya'nın altına düştü ve kriz sırasında kurtarılan bankalar ilk kez tamamen özelleştiriliyor. Ülkenin en büyük yatırımcıları, bu iki gelişmeyi “normale dönüş” yolunda çok önemli bir adım olarak yorumluyor.

Kısa bir süre önce Yunan bankalarından hisse satın alan varlık yöneticisi Robeco'dan Wim-Hein Pals, “Devlet katılımının ortadan kalkması bir dönüm noktası. Yunan ekonomisi daha fazla büyüyebilmek için avantaj elde etti” diyor.

15 yıl önceki borç krizinin, tüm Euro Bölgesi’ni çöküşe sürükleme tehdidiyle karşı karşıya bıraktığı Yunanistan'daki geri dönüş en azından kâğıt üzerinde çarpıcı.

Yunanistan şimdi de, bir zamanlar ekonomisine katı reformlar dayatan Euro Bölgesi'ndeki düşük büyüme oranları nedeniyle durgunluğa sürüklenme sorunuyla karşı karşıya.

Yıllarca uluslararası piyasalardan uzak kalan Yunanistan, 2023’te yatırım yapılabilir kredi notuna geri döndü. Devletin kurtarma fonu geçen ay satışa çıkardığı, ülkenin en büyük bankalarından Piraeus Bank'ın hisselerine, satışa çıkarılan miktarın sekiz katı talep geldi.

Zorluklar devam ediyor

Ancak zorluklar devam ediyor. Düşen doğum oranları ve işgücü sorunu uzun vadeli görünümü tehdit ederken, orman yangınları ve seller gibi iklimle ilgili felaketlerin yayılması hükümetin mali durumunu zorluyor.

Ekonomistler toparlanmanın daha geniş çaplı faydalarının zaman alacağını söylerken, krizden etkilenen birçok Yunanistan vatandaşı, ekonomik durumunda çok az düzelme gördüğünü söylüyor. Uzun vadeli büyümeyi sağlamak için ülkenin turizm, emlak ve hizmetler gibi tipik ekonomik itici güçlerin ötesine geçmesi gerekiyor.

Yunanistan'a 2022'de yaklaşık 7,5 milyar Euro (7,98 milyar dolar) olan doğrudan yabancı yatırımın yarısından fazlası, düşük büyüme ile mücadele eden Fransa ve Almanya gibi kuzey Avrupa ülkelerinden geldi.

Üçte ikisi AB'ye giden tarım ürünleri, yakıt ve eczacılık ürünlerinden oluşan Yunan ihracatı geçen yıl neredeyse yüzde 9 geriledi. Ekonomik büyüme, kısmen komşularının gerisinde kalmasının bir sonucu olarak 2023'te yüzde 2'ye geriledi.

Forum

XS
SM
MD
LG