Erişilebilirlik

Yükseköğretim mezunu işsizlerin oranı genel işsizlik oranının üstünde


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılına ait Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri’ni açıkladı. TÜİK verileri, üniversite bölümlerine göre mezunların iş bulma oranının yanı sıra ne kadar sürede iş bulduğu ve ortalama aylık kazancını da ortaya koydu.

Buna göre lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2021 yılında yüzde 71,1 iken, bu oran 2022 yılında yüzde 71,7’ye çıktı. Ön lisans mezunları için kayıtlı istihdam oranı ise 2021 yılında yüzde 63 iken bu oran 2022 yılında yüzde 64,9 olarak hesaplandı.

Ön lisans okuyanlarda en çok özel eğitim öğretmenliği ile polis meslek eğitimi mezunları iş buldu

En yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip lisans bölümü yüzde 96 ile özel eğitim öğretmenliği oldu. Lisans seviyesinde en fazla iş bulunabilen diğer bölümler ise sırasıyla tıp (yüzde 94,3), elektrik öğretmenliği (yüzde 91,3), elektronik öğretmenliği (yüzde 90,6) ile otomotiv öğretmenliği (yüzde 90,1) olarak açıklandı. Lisans mezunlarının eğitim ve öğretim alanlarına göre kayıtlı istihdam oranındaysa yüzde 82,8 ile sağlık ve refah alanı başı çekti. Onu mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 78,4), eğitim (yüzde 78,1), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 76,2) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 71,8) izledi.


2022 yılında ön lisans seviyesindeyse, polis meslek eğitimi mezunları en fazla iş buldu (yüzde 91,6). Onu kayıtlı istihdam oranına göre sırasıyla elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı (yüzde 87,2), kaynak teknolojisi (yüzde 81,9), metalurji (yüzde 81,6) ile endüstriyel kalıpçılık (yüzde 81,5) takip etti. Ön lisans mezunlarının eğitim ve öğretim alanlarına göre iş bulma oranıysa sırasıyla, mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 73) bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 67,5), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 67,4), hizmetler (yüzde 67,3) ile tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (yüzde 67,1) oldu.

En az gemi makineleri işletme mühendisliği ile tıbbi ve aromatik bitkiler mezunları iş buldu

Lisans mezunları arasında kayıtlı istihdam oranı yüzde 37,3’e kadar düşüyor. En az iş bulunan lisans bölümleri sırasıyla gemi makineleri işletme mühendisliği (yüzde 37,3), deniz ulaştırma işletme mühendisliği (yüzde 38,5), heykel (yüzde 44,2) ve İslami İlimler (yüzde 47) oldu.

Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı.

Hem lisans hem ön lisans mezunlarında iş bulma süresi arttı

Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu. Ön lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresiyse 2021 yılında 14,8 ay iken 2022 yılında 15,3 ay olarak açıklandı.

Lisans seviyesinde ortalama ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu bölümler, dil ve konuşma terapisi (2,4 ay), özel eğitim öğretmenliği (4 ay), tıp (4,2 ay), eczacılık (6 ay) ile ebelik (6,8 ay) oldu. İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu ön lisans bölümüyse 2,7 ay ile polis meslek eğitimi. Onu optisyenlik (8,4 ay), aşçılık (10,4 ay), sivil havacılık kabin hizmetleri (11,4 ay) ile eczane hizmetleri (11,7 ay) izledi.

En çok havacılıkla ilgili bölümlerden mezun olanlar kazanıyor

Lisans mezunları arasında ortalama kazancın en yüksek olduğu alanların başında havacılıkla ilgili bölümler geldi. Aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm sırasıyla, pilotaj, uçak mühendisliği, matematik mühendisliği, havacılık elektrik ve elektroniği, uçak bakım ve onarım oldu.


Lisans seviyesinde en düşük kazancı olanlarsa, sırasıyla çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları, Resim, Müzik ve Tiyatro bölümü mezunları olarak duyuruldu.

Ön lisans mezunları arasındaysa en çok kazananlar polisler. Polis meslek eğitimi mezunlarının ardından aylık ortalama kazancı en yüksek olan bölümler sırasıyla, perakende satış ve mağaza yönetimi, uçak teknolojisi, marka iletişimi ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı oldu. Saç bakım ve güzellik hizmetleri, çocuk gelişimi, iç mekan tasarımı ile sosyal güvenlik bölümü mezunlarıysa ön lisans seviyesinde en düşük kazananlar.

Yükseköğretim mezunu işsizlerin oranı 2022’de genel işsizlik oranının üstünde

TÜİK verilerde kayıtlı istihdam altında yer almayan kesimin yüksek lisans-doktora gibi alanlarda eğitime devam etme, kayıt dışı çalışma ve fiilen yurt dışında bulunma gibi nedenlerle sadece işsiz anlamına gelmediğini de belirtti.

2022 yılında TÜİK’in açıkladığı işgücü istatistiklerine göre, yükseköğretim mezunları arasında işsizlik oranı yüzde 11,3 olmuştu. Buna göre geçen yıl 1 milyon 79 bin üniversite mezunu işsiz kaldı. Yükseköğretim mezunu işsizlerin oranı, 2022’de yüzde 10,4 olan genel işsizlik oranının da üstünde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG