Erişilebilirlik

Yüksek lisans için ABD’ye geldi, eğitim danışmanı oldu


ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye, Amerika’ya yüksek lisans eğitimi için öğrenci gönderen ülkeler içinde 15. sırada yer alıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye, Amerika’ya yüksek lisans eğitimi için öğrenci gönderen ülkeler içinde 15. sırada yer alıyor.

Özge Özdemir iki buçuk yıl önce İstanbul’dan başkent Washington’a yazılım üzerine yüksek lisans yapmaya geldiğinde, kendi tecrübesini paylaşmanın mesleği haline geleceğinden habersizdi.

Bugün öğrenci vizesi ile geldiği ABD’ye, kendisi gibi gelmek isteyenlere danışmanlık veren genç bir girişimci.

Yüksek lisans için ABD’ye geldi, eğitim danışmanı oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:33 0:00


Marmara Üniversitesi’nde okuduğu maliye bölümü ile ilgili bir iş yapmayacağını çok erken yaşta anladığını anlatan Özdemir, gençlerin kendisine bu ülkede öğrenci olmak için merak ettikleri soruları sosyal medya üzerinden yanıtlarken bulmuş önce kendini.

Sonra da bu işi danışmanlığa dönüştürüp profesyonel olarak yapmaya karar veren Özdemir, bugün ABD’de 40’tan fazla özel üniversite ve dil okuluyla yaptığı anlaşmalarla, onlara öğrenci buluyor; karşılığında danışmanlık ücretini öğrencilerden değil okullardan alıyor.

ABD’de öğrenci olmak isteyenleri nasıl bir süreç bekliyor?

Danışmanlık verdiği öğrenci başına 500 ile 600 dolar civarında tek seferlik bir ücret alan Özdemir, bunun geçimini sağlamak için yeterli olduğunu söylüyor.

Öğrencilere, vize sürecinden bütçesine uygun okul bulunmasına, ev ya da yurt bulup yerleştirmekten okula başvuru evraklarının hazırlanmasına, her aşamada yardımcı oluyor.

Amerika’da öğrenci olma deneyimi masrafları bakımından her eyalette farklı yaşanabiliyor. Büyük kentler genelde hem okulları hem de yaşam giderleri bakımından elbet daha pahalı.

Özdemir, başkent Washington civarında bir dil okuluna gitmenin maliyetinin okul ücreti, kira ve diğer giderlerle birlikte ayda en az 2 bin 500 ila 3 bin dolara ulaşacağını anlatıyor.

“ABD’de bazı bölümler mezuniyet sonrası 3 yıla kadar çalışma izni hakkı veriyor”

Öğrenci vizesi olarak bilinen F-1 ile bir programdan mezun olanlar isteğe bağlı uygulamalı eğitim anlamına gelen ve OPT denilen bir yıllık yasal çalışma izni hakkına sahip.

Bilgi teknolojileri ya da siber güvenlik gibi alanlarda lisans ya da yüksek lisans eğitimi alanlar da OPT çalışma izinlerini 24 ay daha uzatarak en fazla 3 yıla kadar ABD’de çalışabiliyorlar.

ABD’ye Türkiye’den kaç öğrenci geliyor?

ABD dünyada en fazla yabancı öğrenciye evsahipliği yapan ülke.

ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye, Amerika’ya yüksek lisans eğitimi için öğrenci gönderen ülkeler içinde 15. sırada yer alıyor.

2022-2023 akademik yılında ABD’deki eğitim kurumlarına, bir önceki döneme göre yüzde 2,2 artışla, 8 bin 656 Türk öğrenci kayıt yaptırdı.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

Forum

XS
SM
MD
LG