Erişilebilirlik

Yüce Divan İçin Karar Günü


Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamada en az 53 AKP'li milletvekili, muhalefete destek vermezse 4 eski bakan yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile ilgili yargılanmaktan şimdilik kurtulacak

Türkiye’de yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili tartışmalarda, 4 eski bakan hakkında Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gizli oylama ile karar verilecek. Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamada en az 53 AKP'li milletvekili, muhalefete destek vermezse 4 eski bakan yargılamaktan şimdilik kurtulacak.

Türkiye’de 17 Aralık 2013 soruşturması sonrası AKP Hükümeti ile ilgili yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili 1 yıl 1 aylık süreç ardından şimdilik son dönemece girildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 17 Aralık 2013 günü o dönemki bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında iddialar gündeme taşındı.

Sadece bizzat bakanlar değil çocukları, yakınları ve o dönemki Halkbank Genel Müdürü ile İran kökenli işadamı Rıza Sarraf ile ilgili parasal ilişkiler ve usulsüzlük iddialarına dair deliller ile telefon dinleme kayıtları kamuoyuna yansıdı. Ancak süreçte 26 Aralık 2013’te AKP Hükümeti’nde kısmi kabine değişikliğine gidildi ve o dönemki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm yolsuzluk ve rüşvet iddialarını kendilerine yönelik ‘sivil darbe’ olarak adlandırdı.

Erdoğan’ın, polis ve yargıda kadrolaştıkları iddiasıyla Fethullah Gülen Cemaati’ni ‘paralel yapı’ olarak darbe sorumlusu ilan etmesiyle birlikte Türkiye’deki yolsuzluk-rüşvet soruşturmasında çıkmaz sokağa da girilmiş oldu.

Bugüne değin aradan geçen süreçte AKP Hükümeti, polis ve yargıda birbiri ardına gerçekleştirdiği yasa değişiklikleri ve atama-tayin-görevden alma kararlarıyla devlet yapılanmasını sil baştan düzenledi. Süreçte, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan soruşturma dosyası hakkında ‘takipsizlik’ kararı geldi. Ancak Türkiye’deki hukuk sisteminde bakanlar hakkında savcılık tarafından soruşturma mahkemeye sevk aşamasına taşınamayacağı için dosya, TBMM’ye sevk edildi. TBMM’deki soruşturma aşaması da sancılı geçti. Aylarca AKP’nin üye bildirmemesi ile ilgili Soruşturma Komisyonu kurulamadı.

TBMM Soruşturma Komisyonu ise, tartışmalı günler sonrasında 5 Ocak’ta 9 AKP’li üye çoğunluğuyla 4 CHP ve 1 MHP’li üyelerce karşı çıkılmasına rağmen Yüce Divan’a ‘hayır’ dedi. Komisyon’daki oylama öncesinde o günkü gazetelerde; Sivil Dayanışma Platformu tarafından ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde ellerinde AKP bayrakları olan vatandaşlar’ fotoğrafı ile Anayasa Mahkemesi’ni sivil darbecilikle suçlayan tam sayfa bir ilan verilmesi ise dikkat çekti. Muhalefet, AKP’li vekiller üzerinde baskı mekanizması kurulduğunu ileri sürdü ve bu baskı arkasındaki isim olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı işaret etti.

Şimdi gözler TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilecek gizli oylamaya çevrildi.

Kararı AKP’li vekiller belirleyecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki gizli oylamada, Yüce Divan'da yargılanmaları yönünde karar çıkması için en az 276 oy gerekiyor. Ancak TBMM’de muhalif vekil sayısı 223'te kalıyor. Bu nedenle de en az 53 AKP’li milletvekili eğer muhalefete destek olmazsa ve ‘evet’ demezse 4 eski bakan yargılamaktan şimdilik kurtulacak.

Yüce Divan kapısı gelecekte açılacak mı?

TBMM’dekigizli oylamada, eğer AKP fire vermezse çoğunluk kararıyla 4 eski bakan hakkında Yüce Divan’a göndermeme kararı çıkabilecek. Ancak bu karar ‘şimdilik’ geçerli olacak. Bunun nedeni ise, geçmişte eski başbakanlardan Mesut Yılmaz gibi isimlerle ilgili yaşandığı üzere TBMM’deki iktidar çoğunluğunu AKP’nin gelecekte kaybetmesi durumunda ise 4 eski bakan hakkındaki soruşturma yeniden gündeme alınabilecek.

Mesut Yılmaz, 13 Temmuz 2004 tarihinde TBMM tarafından Güneş Taner ile birlikte Yüce Divan’a sevk edilmişti. Detaylı incelemek isteyenler açısından Mesut Yılmaz ve eski bakan Güneş Taner hakkında Anayasa Mahkemesi kararına şu linkten ulaşılabilir:

http://www.anayasa.gov.tr/files/pdf/02_yilmaz_taner_05_02.pdf

Yüce Divan 14 kez karar verdi

Türkiye’deki hukuk sisteminde Anayasa Mahkemesi, ‘Yüce Divan’ sıfatıyla başbakan ve bakanlar hakkındaki yargılama sürecini yerine getirmekle yükümlü. Anayasa Mahkemesi, bugüne değin Yüce Divan sıfatıyla 14 ayrı dosyayı inceledi. Bu dosyalardan sadece sonuncusu yüksek yargı üyeleri olmaları dolayısıyla Yüce Divan gündemine alınmış olan Yargıtay üyeleri hakkındaki dosya idi. Diğer 13 dosya ise eski kabine üyeleri hakkındaydı.

Yüce Divan dosyalarını detaylı incelemek isteyenler ise ilgili kararlara şu linkten ulaşabilirler:

http://www.anayasa.gov.tr/Kararlar/YuceDivanKararlari/

Muhalefet, AKP’li vekillerden umutsuz

Gizli oylama öncesinde muhalefet cephesinde ise, AKP’nin fire vereceği ihtimali açısından umutsuzluk hakim görünüyor.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Sonucu önceden belli olan bir oylamadır. 1 Mart 2013'te kendi vicdanlarına göre hareket ettiler ve tezkere konusunda Türkiye Cumhuriyeti aşama kaydetti, TBMM’ye güven yükseldi umutlu değilim ama şimdi de böyle oy kullanmalarını diliyoruz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, “Eğer samimiyseniz geleceksiniz beyaz oy kullanacaksınız. Bu mesele sadece AKP meselesi değildir. Bu Hükümet’in meselesi değildir. Eğer siyaset aklama paklama olarak kullanılırsa bu gölge siyasete daim olur. Hepimiz aynı gemideyiz” diye konuştu. Vural, ayrıca gizli oylamada yaşanacaklarla ilgili siyaset kulislerine yansıyan endişeleri de paylaştı ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e şöyle çağrıda bulundu:

“Milletvekillerinden oy pusulaları toplanmasın. İkna odaları kurduklarını biliyoruz. Zarfa atmadıkları diğer pusulaları (AKP) gruba teslim etme yolunda çalışma yaptıklarını biliyoruz. Meclis Başkanlığı bunu önlemelidir. Üç oy pusulası söz konusu olacak. Zarfa atılanların dışında diğerlerinin kutuya atılması konusunda kesin tedbir alınmalıdır. Gizli oylama yapacaksak, gizli oylama yapalım.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG