Erişilebilirlik

Yargıç karşısına çıkan New York Belediye Başkanı Eric Adams, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarını reddetti


Manhattan'da Yargıç Katharine Parker'ın karşısında çıkan Eric Adams, hakkındaki suçlamaların okunmasından sonra “Suçsuzum, sayın yargıç” dedi.
Manhattan'da Yargıç Katharine Parker'ın karşısında çıkan Eric Adams, hakkındaki suçlamaların okunmasından sonra “Suçsuzum, sayın yargıç” dedi.

Türk vatandaşlarından rüşvet ve yasadışı kampanya bağışları kabul etmekle ilgili federal suçlamalar nedeniyle bugün mahkemeye çıkan New York Belediye Başkanı Eric Adams, suçsuz olduğunu beyan etti.

Manhattan'daki ABD Sulh Yargıcı Katharine Parker'ın karşısına çıkan 64 yaşındaki Adams, rüşvet ve yasadışı seçim kampanyası bağışı aldığına ilişkin suçlamaları reddetti.

Adams, hakkındaki suçlamaları okuyan Yargıç Katharine Parker'a, “Suçsuzum, sayın yargıç” dedi.

Adams, iddianamede beş suçlamayla karşı karşıya. Bunlar para transferi dolandırıcılığı, rüşvet, yabancı uyruklu bir kişiden kampanya katkısı almakla ilgili iki ayrı suç ve komplo kurmak.

Federal savcılar, en ciddi suçlama olan para transferi dolandırıcılığından suçlu bulunması halinde Adams'ın 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Dün basın toplantısı düzenleyen Adams, görevi kötüye kullandığı iddialarını reddetmiş ve masum olduğunu söylemişti. Adams, suçlamalarla mahkemede mücadele edeceğini de kaydetmişti.

Adams ayrıca “Belediye başkanı olarak işimi yapmaya devam edeceğim” demişti.

İddia makamı ve Adams'ın avukatı, Adams'ın bazı koşullar altında serbest kalması için anlaştı

ABD Savcı Yardımcısı Celia V. Cohen, Yargıç Parker'a, savcılar ve Adams'ın avukatı Alex Spiro'nun, Adams'ın iddianamede yer alan hiçbir tanık veya kişiyle temasa geçmemesi, aile fertleri ve personeliyle iddialarla ilgili hiçbir şey hakkında konuşmaması koşuluyla konuşmasına izin verilmesi şartları altında, “kendi imzasıyla” serbest bırakılmasına izin verecek bir anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Savcılar, Spiro'ya Adams'ın temas kuramayacağı kişilerin isimlerini vereceklerini söyledi.

Adams, Çarşamba günü dava hakimi Dale E. Ho'nun huzurunda bir oturum için tekrar mahkemeye çıkacak.

Avukat Alex Spiro, Yargıç Parker'a, “Çarşamba günü davanın düşmesi için dilekçe vereceğiz” dedi.

Spiro, müvekkilinin yararlandığı seyahat avantajlarının Kongre üyelerine de verildiğini söylemişti

Adams'ın avukatı Spiro, bir devlet görevlisinin bazı seyahat imkanlarını kabul etmesinin ne olağandışı ne de uygunsuz olduğunu söyledi. Yasadışı seçim kampanyası katkısını bilerek kabul ettiğini reddeden Adams, şehir bürokrasisini aşabilmeleri için insanlara verdiği her türlü yardımın sadece işini yapmanın bir parçası olduğunu söyledi.

Avukat Spiro, gazetecilere Adams'ın kabul ettiği seyahat avantajlarının genellikle VIP'lere ve Kongre üyelerine sunulduğunu söyledi.

“Havayolu şirketlerinin yaptığı budur” diyen Spiro, suçlamaların çoğunun Adams'ın yıllar önce Brooklyn Bölge Başkanı olduğu dönemde yaptığı seyahatlerle ilgili olduğunu belirtti.

Bu haftaki iddianamenin Eric Adams ve yönetimiyle ilgili federal soruşturmalarda son söz olup olmadığı belli değil.

Adams beş suçlamayla karşı karşıya

Salı günü büyük jüri tarafından teslim edilen ve Perşembe günü açıklanan iddianamede federal savcılar, Türk diplomatların ve iş adamlarının Adams'ın New York belediye başkanlığı seçimi kampanyasına yasadışı yollardan para aktardığını kaydetti. Savcılar ayrıca bu diplomat ve işadamlarının Adams'a lüks otellerde odaları, pahalı restoranlarda yemekler ve lüks seyahatler gibi olanaklar yağdırdığını söyledi.

Savcılara göre bunun karşılığında Adams, 2021 yılında içinde konsolosluğun da bulunduğu 36 katlı Türkevi'nin güvenlik standartlarına uygun olmamasına rağmen açılmasına izin verilmesi için şehir yetkililerine baskı yaptı.

İddianamede yer alan planın Adams'ın Brooklyn Bölge Başkanı olduğu 2014 yılına kadar uzandığını kaydeden savcılar, yasadışı kampanya katkılarının Adams'ın 2021 belediye başkanlığı kampanyasının finansmanına yardımcı olduğunu söyledi.

Türk Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve Washington Büyükelçiliği yorum taleplerine yanıt vermedi.

Yüzbaşı rütbesine kadar yükselmiş eski bir polis memuru olan Adams, şimdiye kadar 110 belediye başkanına sahip olan New York'ta, görevdeyken hakkında federal suçlamalarla iddianame hazırlanan ilk belediye başkanı oldu. ABD'nin en büyük kenti olan New York, üst düzey yetkililerle ilgili federal soruşturmalar nedeniyle geçtiğimiz ay boyunca siyasi çalkantı içindeydi.

New York Emniyet Müdürü Edward Caban, FBI ajanlarının telefonuna el koymasının ardından 12 Eylül'de istifa etti. Günler sonra Adams'ın en üst düzey hukuk danışmanı da istifasını sundu.

Aralarında ABD Temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez'in de bulunduğu çok sayıda önde gelen şehir yetkilisi ve milletvekili Adams'ı istifaya çağırdı.

Ancak Brooklyn'den iki güçlü Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Hakeem Jeffries, istifa çağrısında bulunmaktan kaçındı.

Pace Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörü Bennett Gershman, Adams'ın Demokrat Partili New York Valisi Kathy Hochul tarafından görevden alınabileceğini, ancak sürecin karmaşık olduğunu söyledi.

Perşembe günkü açıklamasında Hochul, “New York Valisi olarak seçeneklerimi ve yükümlülüklerimi gözden geçireceğim” dedi.

Hochul, “Belediye Başkanı'nın önümüzdeki birkaç gün içinde durumu gözden geçirmesini ve New York halkının liderleri tarafından iyi bir şekilde hizmet almasını sağlamak için uygun bir yol bulmasını bekliyorum” şeklinde konuştu.

“İlk durak her zaman İstanbul”

İddianameye göre Adams, Brooklyn Bölge Başkanı olarak görev yaparken Türk Hava Yolları'ndan on binlerce dolar değerinde ücretsiz seyahat kabul etti ve İstanbul'daki St. Regis otelinde lüks bir süitte iki gece kalmak için gerçek maliyet olan 7 bin doların çok altında, 600 dolar ödedi.

Savcılar, Adams'ın elverişsiz olduğu zamanlarda bile Türk Hava Yolları'yla uçtuğunu söyledi. İddianameye göre Adams, partneri New York'tan Paris'e İstanbul üzerinden uçacak olmalarına şaşırdığını ifade ettiğinde 2017'de yazdığı bir telefon mesajında, “İlk durağın her zaman İstanbul olduğunu biliyorsun” dedi.

İddianamede, Adams'ın 2021 belediye başkanlığı kampanyası için Türk kaynaklardan gelen kampanya katkılarını ABD vatandaşları üzerinden aktararak gizlediği belirtildi. İddianameye göre bu fonlar Adams'ın 10 milyon dolarlık ek kamu finansmanına hak kazanmasını sağladı. ABD yasaları Amerikan siyasi kampanyalarına yabancı katkıları yasaklıyor.

Savcılar Adams'ın Türkiye'nin kaygılarına yanıt verdiğini söylüyor.

İddianameye göre, bir Türk diplomatın talebi üzerine harekete geçen Adams, yangın denetiminden geçemeyecek olmasına rağmen, Türkevi'nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Eylül 2021'deki ziyareti sırasında açılmasına izin vermeleri için şehrin güvenlik müfettişlerine baskı yaptı.

Savcılara göre, Adams'ın Türkevi hakkında defalarca mesaj göndermesinin ardından, üst düzey bir İtfaiye Teşkilatı yetkilisinin bir astına, binanın açılmasına izin vermemesi halinde işini kaybedeceğini söylediği iddia ediliyor.

İddianamede, İtfaiye Teşkilatı'nın günün ilerleyen saatlerinde binanın açılmasına onay verdiğinde Adams'ın Türk diplomatı bilgilendirdiği, diplomatın da “Siz Türkiye'nin gerçek bir dostusunuz” diye yanıt verdiği kaydediliyor.

Forum

STÜDYO VOA

NY Belediye Başkanı Adams’ın Türkiye ilişkileri iddianamede – 26 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG