Erişilebilirlik

‘Yabancı Yatırımcılara Türk Vatandaşlığı Ekonomiyi Canlandırmaz’


'Yabancı Yatırımcılara Türk Vatandaşlığı Ekonomiyi Canlandırmaz'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Pazartesi günü yaptığı açıklamada yabancı yatırımcılara Türk vatandaşlığı verilmesiyle ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindiğini duyurdu. Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye'de herhangi bir miktarda, bu miktar belirlenecek, sabit sermaye yatırımı yapan yabancı yatırımcılar, belli bir seviyenin üstünde gayrimenkul alarak bu gayrimenkulleri 3 yıllığına satılmama şerhiyle tapuya kaydedenler, kurdukları işyerlerinde belli sayıda kişiye istihdam imkanı sağlayan yabancılar, ayrıca bankaya yatırdığı belli bir miktarın üstünde parayı üç yıl çekmeyen yabancı yatırımcılar ve devlet yatırım araçlarına belli bir süre içerisinde bunları çekmemek koşuluyla para yatıran yabancıların istisnai vatandaşlık kapsamına alınacakları yönünde bir çalışma, bir ana çalışma tamamlanmıştır."

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un Pazartesi günü açıkladığı yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesiyle ilgili üzerinde çalışılan koşulları ve bu durumun Türkiye ekonomisine nasıl yansıyacağını yorumlayan Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necip Çakır yabancıların zaten Türkiye’den rahatlıkla gayrimenkul alabildiklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Necip Çakır, Türk vatandaşlığına hak kazanabilmek için belli bir seviyenin üstünde gayrimenkul alma şartının, talebi arttırabileceğini ancak belirgin bir etki sağlamayacağını düşündüğünü de ifade etti.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necip Çakır, ekonomiyi canlandırmak için atılan adımlarda şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı: “İster banka mevduatı olarak gelsin ister gayrimenkul alımında kullanılsın bu paranın kaynağının ne olduğunun belirlenmesi lazım. Türkiye, uluslararası anlaşmalara imza atmış vaziyette, Türkiye’nin başının bu para akışıyla derde girmemesi gerekiyor.”

Yabancı yatırımcılara gayrimenkul satmanın, Türkiye ekonomisine ciddi bir katkı sağlamayacağını ifade eden Çakır, bazı ülkelerde bu politikanın gayrimenkul fiyatlarını çok yükselttiğini, yerli halkı gayrimenkul alamayacak konuma getirdiğini ve piyasalarda bir tıkanmaya sebep olduğunu vurguladı.

Yatırımların neredeyse yarısının inşaat sektörüne gittiğine, buna rağmen inşaat sektörünün Türkiye ekonomisindeki payının yüzde 5 olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Necip Çakır, inşaat sektörüyle kalkınma olamayacağını, gayrimenkul satışıyla inşaat sektörü canlansa da Türkiye ekonomisine çok katkı sağlamayacağını belirtti ve yapılması gereken şeyleri şöyle özetledi:

“Burada asıl yapılması gereken şey, yerli halkın gelir seviyesini arttıracak politikalar izlemek olmalı ki halk, bu evleri talep edebilecek hale gelsin. Yani önemli olan şey, halkı konut sahibi yapmak. Bu, yabancılara gayrimenkul satışıyla sağlanabilecek bir gelişme değil.”

Kurdukları işyerlerinde belli sayıda kişiye istihdam imkanı sağlayan yabancıların, Türk vatandaşlığına hak kazanma koşulunun, Türkiye ekonomisine katkı sağlayıp-sağlamayacağını ise Prof. Dr. Çakır şu sözlerle değerlendirdi: “İstihdam yaratmak için ciddi bir yatırım yapmış olmak lazım ki burada bir istihdam olsun. İnşallah, bunlar gelişir ama şu anda bunların Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını düşünmüyorum çünkü Türkiye ekonomisinin sorunları çok daha farklı. Bu sorunlara kalıcı çözümler bulunmadan, bu tip geçici önlemlerle bir yere gitmek mümkün değil.”

XS
SM
MD
LG