Wall Street Journal gazetesi, bir ABD istihbarat raporuna dayanarak Çin'deki Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden (WIV) üç araştırmacının, Çin'in ilk Corona virüsü vakalarını bildirmesinden bir ay önce, 2019'un Kasım ayında hastanede tedavi altına alındığını yazdı.
Gazete, etkilenen araştırmacıların sayısı, hastalıklarının zamanlaması ve hastane ziyaretleri hakkında yeni ayrıntılar sunan daha önce açıklanmamış raporun, Corona virüsünün laboratuvardan sızmış olabileceğine dair daha geniş kapsamlı incelemelere katkı sağlayabileceğini yazdı.
Gazete, şu an görevde bulunan ya da daha önce görevli istihbarat yetkililerinin, raporu destekleyen kanıtlar hakkında bir dizi görüş ifade ettiklerini ve ismini vermek istemeyen bir kişinin "daha fazla soruşturma ve ek teyit" gerektiğini söylediğini yazdı.
Bilinen ilk Corona virüsü vakaları, 2019'un Aralık ayı sonunda Corona virüsü araştırmasında uzmanlaşmış bu gelişmiş laboratuvarın da bulunduğu Çin'in Wuhan kentinde bildirilmişti.
Çinli bilimadamları ve yetkililer, laboratuar sızıntısı iddialarını sürekli reddettiler ve Corona virüsünün Wuhan'ı vurmadan daha önce diğer bölgelerde de olabileceğini ve hatta gıda sevkiyatı ya da yaban hayatı ticareti yoluyla dondurulmuş halde başka bir ülkeden Çin’e girmiş olabileceğini öne sürdüler.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, söz konusu laboratuvarın üç personelinin hastalandığının "tamamen yanlış" olduğunu söyledi.
Sözcü Zhao Lijian, ABD’nin ‘laboratuvar sızıntısı’ teorisini alevlendirerek, dikkat dağıtmaya çalıştığını iddia etti.
Gazetenin haberi, Dünya Sağlık Örgütü'nün karar alma organının, salgının kökenlerine ilişkin araştırmanın bir sonraki aşamasını tartışması beklenen bir toplantının hemen öncesinde geldi.
Dünya Sağlık örgütü sözcüsü Tarık Jasareviç, konuyla ilgili sorulara verdiği yazılı yanıtta, örgütün teknik ekiplerinin artık sonraki adımlara karar vermeye başladığını söyledi. Jasareviç, hayvan pazarlarının rolü ve laboratuvar sızıntısı iddiasıyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Bir ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü raporla ilgili herhangi bir yorum yapmadı, ancak Biden yönetiminin "kökenleri Çin Halk Cumhuriyeti dahil olmak üzere Corona virüsü salgınının ilk günleri hakkında ciddi soruları"nın sürdüğünü söyledi.
Sözcü, ABD hükümetinin, salgının kökenlerinin "müdahale veya siyasallaştırmadan arınmış" uzman odaklı bir değerlendirmesini desteklemek için Dünya Sağlık Örgütü ve diğer üye devletlerle birlikte çalıştığını da vurguladı.
Sözcü, ‘’Corona virüsünün kaynağına ilişkin devam etmekte olan bir Dünya Sağlık Örgütü çalışmasında önyargıya neden olacak açıklamalarda bulunmayacağız; ancak sağlam ve teknik olarak güvenilir teorilerin uluslararası uzmanlar tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği konusunda netiz’’ dedi.
Dünya Sağlık Örgütü ve Çin’in Corona virüsünün kökenleri üzerine Mart ayı sonunda yayınladığı ortak bir çalışmada, bir laboratuvardan sızmış olma ihtimalinin "son derece düşük" olduğu belirtilmişti.
Ancak Çin, ilk Corona virüsü vakalarıyla ilgili ham verileri Dünya Sağlık Örgütü ekibine vermemekle suçlanmıştı.ABD, Avrupa Birliği ve diğer Batı ülkeleri, Pekin'e, bağımsız uzmanlara "tam erişim" vermesi için çağrıda bulunmuştu.
Trump yönetiminin sonlarına doğru yayınlanan bir Dışişleri Bakanlığı belgesinde "ABD hükümeti, Wuhan Viroloji Laboratuvarı içindeki birkaç araştırmacının 2019 sonbaharında, salgının tespit edilen ilk vakasından önce hem Corona virüsü, hem de yaygın mevsimsel hastalıklarla uyumlu semptomlarla hastalandığına inanmak için gerekçelere sahip olduğu’’ belirtilmişti. Ancak kaç araştırmacı olduğu bilgisi, belgede yer almamıştı.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise Wall Street Journal gazetesinin paylaştığı raporu doğrulamadığını, bu konuda daha çok bilgiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Psaki, ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’nün Corona virüsü pandemisinin kökeniyle ilgili daha şeffaf bir soruşturma yürütebilmesini umduğunu dile getirdi.