Erişilebilirlik

“Öğrenci Vizelerinin Yüzde 50’si Reddediliyor”


Yurtdışına çıkışlarda pandemi önlemleri nedeniyle yaşanan vize sıkıntısı, kısıtlamalar kalkmasına rağmen devam ediyor.

Pandemi sürecinin ardından pek çok kişi okul ya da tatil gibi çeşitli nedenlerle Avrupa Birliği ülkelerine vize başvurularında bulunuyor. Yetkililer, son zamanlarda iş dünyası ve turizm amaçlı gitmek isteyenleri derinden etkileyen vize probleminin Eylül ayının gelmesiyle öğrencileri de zora sokmaya başladığına dikkat çekiyor.

Yurtdışı Eğitim Danışmanları Derneği (YEDAB) Başkanı Osman Yılmaz, vize başvurusu yapan her 100 öğrenciden 50'sinin ret yanıtı aldığını söyledi.

VOA Türkçe’ye konuşan Yılmaz, vize başvuru merkezlerinden randevu almanın çok zorlaştığını, AB’de birkaç günde vize veren ülkelerin vize alma süresinin 6 aya çıktığını kaydetti.

“Öğrenci Vizelerinin Yüzde 50’si Reddediliyor”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

Yılmaz, “Şu anda maalesef yüzde 50'ye yakın bir vize reddi söz konusu. Zamanında vize alınamama gibi bir durumla karşılaşıyoruz. Örneğin Türk öğrencilerin rağbet ettikleri bir program olan İrlanda'daki Work and Study programı var. Şu anda orası için vize bekleme süresi 6 ayı geçmiş durumda” dedi.

Work and Study programı öğrencilere yurtdışında eğitim alırken bir yandan çalışma imkanı sunuyor.

“Komşu ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle onlara öncelik verildiği söylendi”

Konsolosluk yeklilerinin, öğrenci vizelerinde yaşanan gecikmeleri ‘yoğun talep ve personel yetersizliği’ olarak açıkladıklarını söyleyen Yılmaz, “Karşı taraf bunu söylüyor ama biz farklı nedenlerin de olduğunu düşünüyoruz. Sosyal medyada Türklerin yoğun olarak yurtdışına gitmesiyle ilgili birtakım yanlış değerlendirmeler var. Diğer konu ise çevremizde yaşanan birtakım olaylar. Geçmişte Suriye, Irak. Şu anda da Rusya ve Ukrayna savaşlarını bahane ederek önceliği onlara verdiklerini o başvuruları öne aldıklarını dile getiriyorlar. Okulların belli bir başlama tarihi olduğu için tabii ki bu durum Türk öğrencilerini olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu.

“İnsanlar tatil planı yaparken vize sürecini göz önünde bulundurmalı”

Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında yaşadıkları sorunlar turizmcileri de zora soktu.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Pronto Tur Genel Müdürü Ali Onaran, Avrupa Birliği ülkelerine yapılan vize başvurularında, işlem sürelerinin ve vize retlerinin arttığını söyledi.

Onaran, birkaç ay öncesine kadar 1 hafta süren işlemelerin şu anda iki ayı bulduğunu belirtti; “Avrupa ülkeleri için vize talep edildiğinde randevu süreleri şu anda ortalama 1 ayı buldu ki içerde pasaportunuzun işlem süresiyle beraber bu 5-6 haftayı çok rahat buluyor. Yani insanlar bu kadar uzun süre sonrasına tatil veya seyahat planı yapmakta zorlanıyorlar. O bakımdan dolayı tabii bizim işlerimizi de olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

Yurtdışında tatil yapmayı planlayanların tatillerini çok önceden planlamaları gerektiğini söyleyen Onaran, “Konsolosluklar, ‘pandemi döneminde birçok kişinin uzun süreli vizeleri bitti ve bu bakımdan gelen talebin artmasından dolayı bu süreler de arttı’ diyorlar. Biz şu anda tüm misafirlerimize, tüm müşterilerimize tatil planlarını daha önceden yapmalarını ve hatta sigorta yaptırmalarını öneriyoruz ki vize retlerini de göz önünde bulundurursak hiç olmazsa seyahatlerini sigortalamış olsunlar” ifadelerini kullandı.

“Vize süreci işkenceye dönüştü”

İrlanda’ya vize başvurusu için sabahın erken saatlerinde vize merkezine geldiğini ifade eden Murat Karavel, vize sürecinin işkenceye dönüştüğü söyleyenlerden.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Karavel, “Başvurularda ekonomik sebeplerden gideceksin ve iltica edeceksin, bir daha geri gelmeyeceksin mantığıyla bakılıyor. Yani Türkiye'yi şu anda üçüncü dünya ülkesi olarak görüyorlar. Bu şekilde çok büyük çile var. Erasmusa gidecek öğrenciler var, onlar gidemiyor. Yani bu soruna çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

“Öğrenciye evin araban var mı diye soruyorlar”

Daha önce iki defa Fransa’ya öğrenci vizesi için başvurusunun reddedildiğini belirten Alperen Yıldız, “İçeri girdim. İçerisi çok serin ama içeride terledim. İnsanlar çok gergin, stresli zaman geçmiyor. Yani insanlar hayatlarını değiştirecek şey için bekliyorlar. Çok ret var. Bir sürü evrak istiyorlar, teminat istiyorlar. Yani öğrenciyiz sonuçta o kadar çok şey istiyorlar ki evin var mı araban var mı diye soruyorlar. Öğrenciyim diyorum. Türkiye'ye böyle sıkıntılar var” diye konuştu.

“4 ay vize randevu sırası bekledim”

Polonya’ya vize başvurusunda bulunmak için aylardır randevu sırası beklediğini ifade eden Yunus Kaplanoğlu, “4 ay önce vize randevusu için başvurdum ve zar zor alabildim. Acaba ret alacak mıyım diye bir tedirginlik var. Çünkü çevremde ret alan çok arkadaşlar oldu” ifadelerini kullandı.

XS
SM
MD
LG