Venezuela’da Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimini yüzde 51,2 oyla Nicolas Maduro’nun kazandığını duyurdu.
Sandıkların yüzde 80’inin açıldığı seçimde 5 milyon 150 bin 92 oy alan Maduro, üçüncü kez devlet başkanı olmayı garantilerken; 4 milyon 445 bin 978 oy alan muhalefetin ortak adayı Edmundo Gonzalez’e yüzde 7’lik bir fark attı. Seçime katılım yüzde 59 oldu.
Seçimi kazandıktan sonra halka hitap eden Maduro “Bugünden sonra istikrar, barış, anayasaya saygı ve adalet olacak. Biz Venezuela olarak diğer ülkelerin iç işlerine karışmıyoruz. Ben de Venezuela devlet başkanı olarak diğer ülkelerden iç işlerimize karışmamalarını ve bizim ulusal egemenliğimize ve meşru kurumlarımıza saygı duymalarını istiyorum” diye konuştu.
Resmi sonuçların açıklanmasını engellemek için seçim sistemine siber saldırı yapıldığını kaydeden Maduro, saldırının seçimde hile yapıldığını iddia eden kesimlerce yapıldığını söyledi.
Muhalefet: “Resmi sonuçlar gerçeği yansıtmıyor”
Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından muhalefetin fiili lideri Maria Corina ve ana muhalefetin ortak adayı Edmundo Gonzalez, düzenlediği basın açıklamasında, resmi sonuçların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.
Seçim merkezlerinde görevli olan askerlerin, olup bitenlere şahit olduğunu söyleyen ve halk iradesine saygı duyulması çağrısı yapan Corina, “Gerçek Edmundo Gonzalez’in oyların yüzde 70'ini, Maduro’nun ise yüzde 30'unu almış olmasıdır. Bu tarihi bir zafer” dedi. Corina, gerçeği savunmak için nasıl bir yol izleyeceklerini önümüzdeki günlerde açıklayacağını duyurdu.
Muhalif aday Gonzalez ise sandık sonuçlarının çoğunun hala muhalif partililerin sandık görevlilerine iletilmediğini ve “neler döndüğünü herkesin bildiğini” söyledi. Çoğunluğun desteklediği uzlaşma ve barış içinde değişim taleplerinin hala geçerli olduğunu kaydeden Gonzalez, Venezuela halkının iradesine saygı duyuluncaya kadar mücadelelerinin süreceğini bildirdi.
Muhalefet CNE tarafından açıklanan oyların, sandık bazında gözlemcilere aktarılmasını ve sonrasında da tek tek sayılarak, gözlemciler eşliğinde teyit edilmesini talep ediyor.
Seçim sonuçlarının güvenilirliği konusu yalnızca Venezuela’da iktidar partisiyle muhalefet arasında değil, aynı zamanda diğer Latin Amerika ülkelerinin de gündeminde.
Arjantin, Kosta Rika, Ekvador, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay ve Dominik Cumhuriyeti oyların şeffaf bir şekilde sayılarak açıklanmasını istedi.
Blinken: “Açıklanan sonucun Venezuela halkının oylarını yansıtmadığı kaygısındayız”
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, CNE’nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun üçüncü dönemini kazandığını açıkladığı sonuçların, halkın oylarını yansıttığı konusunda ABD'nin ciddi endişe duyduğunu söyledi.
Yetkililerin Maduro'nun başkanlık seçimini kazandığını açıklamasından birkaç dakika sonra Blinken, Pazartesi günü Hint-Pasifik ülkeleriyle yaptığı bir toplantıda konuştu.
Blinken, "Venezuela Seçim Komisyonu’nun duyurusunu kısa bir süre önce gördük. Açıklanan sonucun Venezuela halkının iradesini veya oylarını yansıtmadığı konusunda ciddi endişelerimiz var" dedi.
Blinken, uluslararası toplumun konuyu yakından izlediğini ve buna göre yanıt vereceğini söyledi.
Blinken, "Her oyun adil ve şeffaf bir şekilde sayılması, seçim yetkililerinin gecikmeden muhalefet ve seçim gözlemcileriyle bilgi paylaşması ve oyların ayrıntılı bir tablosunu yayınlaması kritik önem taşıyor" dedi.
Sonuç Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor
Venezuela’nın 2025-2031 yılları arasındaki başkanının kim olacağı, son yıllarda ilişkilerin hızla geliştiği Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Uzmanlara göre, bu yıl yaklaşık 1 milyar dolara ulaşacak olan ticaret hacminin kısa vadede 3 milyar, orta vadede 5 milyar dolara çıkması planlanıyor.
Uluslararası yaptırım uygulanan Maduro yönetimi, Türkiye’yi stratejik ortak olarak görürken, muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez ise kazanması durumunda Türkiye ile olan ilişkileri, iki başkanın yakın ilişkisinden çıkararak kurumsal bir ilişkiye dönüştüreceğini ve Türkiye ile olan ilişkileri stratejik olmaktan çıkacağını kaydediyor.
Forum