Temmuz ayında başkanlık seçimlerinin yapılacağı Venezuela’da, muhalefetin ortak adayı Edmundo Gonzalez ile yapılan bir röportajın radyoda yayımlanması engellendi. Sivil toplum kuruluşları ifade ve basın özgürlüğü ihlallerinin arttığını bildiriyor.
Bu yıl 28 Temmuz’da başkanlık seçimlerinin yapılacağı Venezuela'da, basına yönelik sansür uygulamaları artarak devam ediyor. Venezuela’da ifade ve basın özgürlüğünü takip eden Espacio Publico adlı sivil toplum örgütü, yılın ilk dört ayındaki sansür vakalarının bir önceki yıla nazaran yüzde 22 artarak 68 vakaya ulaştığını bildiriyor.
Hafta başında muhalif yayınlar yapan Radio Minuto’nun yayın izninin yenilenmemesinin ardından, bu yıl kapatılan radyo sayısı 14’e ulaştı. Özellikle internete erişim sorunlarının ve kronik elektrik kesintilerinin yaşandığı bölgelerde radyolar, habere erişim için hala en önemli iletişim araçlarından biri ancak gazetecilere ve sivil toplum örgütlerine göre radyoların da özgür bir biçimde yayın yapmasının önünde de ciddi engeller bulunuyor.
En son Exitos 93,1FM radyosunda, muhalefetin ortak adayı Edmundo Gonzalez ile yapılan bir mülakata yayın yasağı getirilmesi, basın ve ifade özgürlüğü, habere erişim hakkı, basının demokrasi ve adil seçim sürecindeki rolü tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.
Yasaklanan programın sunucusu Antonio Di Giampaolo, sosyal medya hesabından "Bugün programın yayınlanması engellendi. Kayda alınmış iki röportaj vardı. Bunlardan ilki, bu hafta sonu La Victoria şehrinde başkanlık kampanyasını başlatacak olan Dr. Edmundo Gonzalez’in sağlık durumu ve vaatleri hakkındaydı" paylaşımını yaptı ve artık program yapmaya devam etmeyeceğini duyurdu.
“400’ün üzerinde basın kuruluşu kapatıldı”
Son 22 yılda çeşitli gerekçelerle 400’ün üzerinde gazete, radyo, televizyon kanalı ve dijital platformun kapandığı Güney Amerika ülkesinde sansür, programlara yasak getirilmesi, web erişimi kısıtlamaları, medya kurumlarına ve çalışanlarına yönelik tehdit, taciz, gözaltı ve tutuklamalar gibi çok sayıda hak ihlali yaşanıyor.
Ocak-Nisan döneminde ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların yüzde 30’unu halkı kin ve nefrete teşvik etme gerekçesiyle yapılan gözaltı ve baskılar oluştururken, yüzde 27’siniyse doğrudan sansür uygulamaları oluşturdu.
VOA Türkçe’ye konuşan Espacio Publico Direktörü Carlos Correa “Basın özgürlüğünün önündeki engellerden dolayı ülkedeki medya kuruluşu ve gazeteci sayısı her geçen gün azalıyor. Herhangi bir düzeyden olup bitenleri eleştiren herkesi düşman görmek ve her türlü muhalif sesi kesmek gibi bir politika var ve bu durum basının işini yapmasının önünde ciddi engeller oluşturuyor. Medya kuruluşları kapatılırım korkusuyla haber yapamaz hale geldi” diyor.
Venezuela, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde, sondan 24. sırada yer alarak, basın ve ifade özgürlüğünün en kötü olduğu ülkeler arasında yer alıyor.
Forum