Hükümetlerin sahip olduğu yetkiler, yolsuzluk, açıklık ve şeffaflık, temel haklar, düzen ve güvenlik, düzenleyici uygulamalar, hukuk mahkemeleri ve ceza adaleti başlıkları kullanılarak hesaplanan Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde, Venezuela bu yıl da son sırada yer aldı.
World Justice Project (WJP) tarafından 2015 yılından bu yana yapılan endekste son sıradaki yerini koruyan Venezuela, bu yıl da 142 ülke arasında 1 üzerinden 0,26 ortalamayla son sırada olmaya devam etti.
Venezuela, hukukun üstünlüğünü değerlendirme başlıkları arasında yer alan hükümet yetkileri üzerindeki kısıtlamalar, düzenleyici uygulamalar, sivil haklar ve ceza adaleti başlıklarında son sırada yer alırken, Güney Amerika ülkesinin sıralamada en iyi pozisyonuysa 132. sırayla asayiş ve güvenlik başlığında oldu.
Birleşmiş Milletler’e bağlı "Venezuela’da Gerçekleri Araştırma Misyonu" raporlarında güvenlik güçleri veya hükümeti destekleyen paramiliter gruplar tarafından sistemli ve koordineli bir şekilde yapıldığı kaydedilen insan hakları ihlalleri arasında keyfi gözaltı, işkence, kısa süreli adam kaçırma, muhalifleri ya da muhalif olarak algılananları susturmaya yönelik uygulanan cinsel şiddet yer alıyor.
Venezuela’da Temmuz sonunda yapılan başkanlık seçimi sonuçlarına hile karıştığı iddiasının ardından yapılan gösterilerde en az 25 kişi ateşli silahlarla hayatını kaybetti; yüzlerce insan yaralandı; aralarında çocukların da yer aldığı binlerce gösterici protestolara katıldığı gerekçesiyle tutuklandı.
“Çözüm için demokrasinin yeniden tesisi gerekiyor”
Venezuela’da Adalete Erişim adlı sivil toplum örgütünün başkanı Laura Louza’ya göre, ülkede temel hak ve özgürlüklere erişimde yaşanan kısıtlamaların temel nedeni, iktidarın tek elde toplanarak, demokrasi ve adalet için olmazsa olmazlar arasında yer alan kuvvetler ayrılığı ilkesinin ortadan kaldırılmış olması.
VOA Türkçe’ye konuşan Louza, “Demokrasinin olmadığı bir ülkede ne adalet ne de hukukun üstünlüğünden bahsedilebilir.
Demokrasinin ve kuvvetler ayrılığının olmadığı durumlarda yetki aşımı ya da görevi kötüye kullanmanın önüne geçmek oldukça güç hale geliyor. Sorunun çözümü için demokrasinin ve kurumların yeniden inşası gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Endekste geçen yıla kıyasla görece tek ilerlemenin asayiş ve güvenlik başlığında olduğunu söyleyen Louza, bu durumun da polis devleti sayesinde ve bazı demokratik hak ve özgürlüklerin ihlali pahasına yapıldığını, başkanlık seçimi sürecindeki hak ihlallerinin ülkedeki durumu kötüleştirdiğini söyledi.
Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nin bu yıl dikkat çeken en önemli verilerden biri de ülkelerin yüzde 57’sinin geçen yıla göre puan kaybetmiş olması.
Forum