Erişilebilirlik

Venezuela’da petrol üretimi ve ihracatı artıyor


Venezuela'da günlük petrol üretimi 843 bin varili aştı.
Venezuela'da günlük petrol üretimi 843 bin varili aştı.

CARACAS- Venezuela Petrol Bakanlığı verilerine göre günlük petrol üretimi Temmuz ayında 843 bin 700 varile çıkan Venezuela’da, 2021 Aralık ayından bu yana en yüksek üretime ulaşıldı.

Güney Amerika ülkesinde yılın ikinci çeyreğindeki petrol üretimi yüzde 10,5 artarak 808 bin varile, petrol ihracatı da günlük 700 bin varil ortalamayla son 3,5 yılın en yüksek rakamına ulaştı.

Venezuela’da petrol üretiminin ve ihracatının artmasındaki ana nedenlerinden biri petrol ticaretine uygulanan uluslararası yaptırımların hafifletilmesi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın geçen yıl Kasım ayında Amerikalı petrol şirketi Chevron’un Venezuela’daki tesislerinde petrol üretimini canlandırması ve ABD’ye petrol ihracatına yeniden başlaması için lisans vermesinin ardından, Güney Amerika ülkesindeki petrol üretiminde ve ihracatında kayda değer bir artış kaydedildi.

Venezuela'da günlük petrol üretimi 843 bin varili aştı.
Venezuela'da günlük petrol üretimi 843 bin varili aştı.

Venezuela’da geçen Kasım’da günde 692 bin varil olan petrol üretimi geçen ay 843 bini geçti. Temmuz ayındaki ham petrol ve rafine ürün ihracatı da resmi verilere göre bir önceki aya nazaran yüzde 22 artarak 877 bin 32 varile yükseldi.

Amerika’ya günlük sevkiyat ortalama 185 bin varil

Uzmanlar sevkiyatların çoğunun Asya ülkelerine yapılsa da ihracat rakamlarındaki artışın en temel sebebinin Amerika’ya yeniden başlayan ve geçen ay günde 160 bin varil seviyelerine ulaşan petrol sevkiyatı olduğunu belirtiyor.

ABD enerji istatistik kurumu EIA verilerine göre, Mayıs ayında Amerika’ya yaptığı günlük sevkiyat ortalaması 185 bin varile ulaşan Venezuela, ABD’nin en büyük altıncı ham petrol tedarikçisi olmuştu.

İhracatın artmasındaki diğer bir neden de Ukrayna krizi sonrası enerji firmaları İtalyan Eni ve İspanyol Repsol’a da Venezuela’daki faaliyette bulunmaları için izin verilmesi.

Temmuz ayında İtalyan Eni şirketi de İspanyol Repsol firmasına ait tesislerde işlenmek üzere günde 60 bin varil petrol ihraç etti.

Venezuela’da devletin petrol şirketi PDVSA Başkanı Pedro Tellechea, petrol üretimini bu yıl sonunda günde 1 milyon varile ulaştırmayı beklediklerini kaydediyor.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG