Ulusal Meclis’in başkanı Juan Guaido’nun, 2019 yılında devlet başkanı Nicolas Maduro’yu meşru olmadığı gerekçesiyle tanımayarak kurduğu ve altmışa yakın devlet tarafından tanınan geçici hükümet feshedildi.
2019 yılının Ocak ayında Juan Guaido’nun başkanlık ettiği ve muhaliflerin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis’in, devlet başkanı Nicolas Maduro’nun iktidarı haksız biçimde ele geçirdiği gerekçesiyle kurduğu “geçici hükümet” feshedildi.
Hükümetin fesih önerisi geçen hafta ülkenin en büyük üç muhalif partisi olan Yeni Çağ (Un Nuevo Tiempo), Demokratik Hareket (Acción Democrática), Önce Adalet (Primero Justicia) partilerine Venezuela için Hareket (Movimiento por Venezuela) partisinin de destek vermesiyle gündeme taşınmış ve nihai oylamanın, Cuma günü yapılmasına karar verilmişti. Dün yapılan oylamada, geçici hükümetin feshedilmesi önerisi 72’ye karşı 29 oyla kabul edildi. 8 parlamenter ise çekimser kaldı.
2019 yılında çok parçalı muhalefeti birleştiren ve ülkeyi en kısa zamanda başkanlık seçimlerine götürme vaadiyle kendini geçici başkan ilan eden Juan Guaido, başta Amerika Birleşik Devletleri, Latin Amerika ve Avrupa Birliği olmak üzere altmış civarı ülke tarafından tanınıyor ve ülkenin yurt dışındaki bazı aktiflerinin kontrolünü elinde tutuyordu.
Guaido’nun geçici hükümeti her ne kadar uluslararası destek görse de ülke içinde gerçek bir siyasi güce sahip olamaması, Maduro’yu devirememesi ve ülkeyi başkanlık seçimlerine götürecek koşulları yaratamaması muhalif kesimlerin eleştirilerine neden oluyordu.
Guaido yaptığı açıklamada "Siyasal olarak anayasal bir aracı ortadan kaldırmak bizi daha iyi bir konuma getirmiyor. Bugünün kaybedeni Venezuela iken kazananıysa (Maduro) diktatörlüğü. Geçici başkanlığı iptal etmek bile bile lades demektir" dedi.
Siyaset uzmanı Benigno Alarcon bugün ülkede ciddi bir kutuplaşmanın yaşandığını ancak bu kutuplaşmanın yüzde 70’lere varan muhalif oylarla, yüzde 20’lerdeki iktidar arasında değil, ülkedeki muhalefet partileri arasında yaşandığına dikkat çekiyor.
Geçici hükümetin feshedilmesinin iktidarın işlerini kolaylaştırmasına hizmet edebileceğini belirten Alarcon, fesih kararının muhalif kesimlerle bağı her geçen gün azalan muhalefet partileri için gerekli olan strateji değişimine yol açacağını; muhalefetin hangi aktörlerle nasıl bir yol haritası izleyeceğinin emarelerininse önümüzdeki günlerde görülmeye başlanacağını kaydediyor.