Venezuela’da 1 Şubat’tan itibaren asgari ücretlilerin eline geçecek brüt asgari ücret 73,6 dolardan 103,6 dolara çıkarıldı. Enflasyon karşısında eriyerek ayda 3,6 dolara düşen ve kıdem tazminatı, yılsonu ve tatil primlerinin hesaplandığı net asgari ücreteyse zam yapılmadı.
Resmi verilere göre enflasyonun 2022’de yüzde 234, geçen yıl ise yüzde 189,8 olduğu Güney Amerika ülkesinde, net asgari ücretlere son olarak 2022 Mayıs ayında zam yapılmıştı. O tarihten bu yana yalnızca primler arttırılıyor.
Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, toplamda 100 dolara tekabül eden; 60 dolarlık Ekonomik Savaş Primi ve 40 dolarlık gıda yardımından oluşan primlerin devletin tüm imkânlarını zorlayarak yapıldığını ve 1 Şubat’tan itibaren uygulanmaya başlanacağını açıkladı.
Emek örgütlerinden tepki
Beş kişilik bir aile için zorunlu mutfak masraflarının yaklaşık 500 dolar olarak hesaplandığı ülkede, emek örgütleri hükümetin maaş politikasına karşı tepkili.
Venezuela Sendikal Koalisyon Başkanı Carlos Salazar Venezuela’da ekonominin düze çıktığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını, son dönemlerde artan petrol gelirlerinden de sadece hükümete yakın, küçük bir azınlığın faydalanabildiğini söylüyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Salazar, “Birleşmiş Milletler verilerine göre aşırı yoksulluk koşulları olarak belirlenen günlük gelir 3 dolarken, Venezuela’da net asgari ücret ayda 3,6 dolara tekabül ediyor. Yapılan bu zammın kazananları çalışanlar değil, mevcut durumdan faydalanmak isteyen bazı fırsatçı işverenler ve hükümet” dedi.
Venezuela Anayasası’nın 91. maddesine göre asgari ücretin 5 kişilik bir ailenin mutfak masrafından az olamayacağını kaydeden sendika lideri, mutfak masrafları ayda 500 doların üzerindeyken hükümetin uyguladığı maaş politikasının tüm çalışanlara yönelik açık bir hak ihlali olduğunu ve ülkedeki birçok sendikanın genel grev yapmaya hazırlandığını söylüyor.
5,4 milyon Venezuelalı insani yardıma ihtiyaç duyuyor
Venezuela’da son 10 yılda yüzde 75 ekonomik küçülmeye yol açan ekonomik, sosyal ve siyasi krizden dolayı temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği için 2015’ten bu yana 7,7 milyonun üzerinde Venezuelalı ülkesini terk etmek zorunda kaldı.
Son iki yıldır makroekonomik verilerde belirgin bir iyileşme görülse de uzun süren krizin etkisi hala devam ediyor. Venezuela’nın geçen yıl dünyanın en yüksek üçüncü enflasyon oranına sahip olması da bu durumun somut göstergelerinden yalnızca biri.
Birleşmiş Milletler verileri yaklaşık 29 milyon nüfusa sahip ülkede en az 5,4 milyon Venezuelalı’nın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydediyor.
Forum