Erişilebilirlik

Vaka Sayılarının Arttığı Çin’de “Evde Kalın” Çağrısı


Pandemi kısıtlamalarını geçtiğimiz günlerde gevşeten Çin’in birçok kentinde COVID-19 vakaları arttı. Başkent Pekin’in en büyük bölgesinde halka hafta sonunu evde geçirmeleri çağrısı yapıldı.

Geçen hafta açıklanan bir dizi önlem kapsamında yetkililer, ekonomi üzerinde ağır bir yük oluşturan ve kamuoyunda hüsran ve öfkeyi körükleyen COVID-19 kısıtlamalarını uygularken daha temkinli olmaya çalışıyor.

Ancak Çin, ülke genelindeki kentlerde salgının yerel düzeyde kapanmalara yol açmasıyla, Pekin'in hayat kurtardığını öne sürdüğü sıfır COVID politikasına olan bağlılığını vurgulamaya devam ediyor.

Pekin'in büyükelçiliklere ve büyük ofis binalarına evsahipliği yapan Chaoyang bölgesinde dün kentte 466 gibi rekor düzeyde vakanın bildirilmesinin ardından bu hafta sonu bölge sakinlerine evde kalmaları çağrısı yapıldı.

Kent idaresi sözcüsü Xu Hejian bugün düzenlediği basın toplantısında, "Pekin büyük bir sınavdan geçiyor" dedi.

Kent yetkilileri toplumda yayılmanın arttığı konusunda uyardı, korunma ve kontrolun "kritik " olduğunu söyledi.

Bölgedeki bazı restoranlardan yemek servisini bırakmaları istenirken, toplu yerleşim alanlarında yaşayan kişilere günlük COVID testi yaptırmaları söylendi. Yerel yönetimlerin, bütçelerini sarsan ücretsiz testleri kısmasının ardından testler yeniden yoğunlaştı.

Çin’de bugün, 25 bin 129 yeni vaka bildirilirken, bu sayı bir gün önce 23 bin 132'ydi. Bu da vaka sayılarının, Nisan ayında Şanghay'da 29 bin vakayla salgının en yüksek seviyeye çıktığı dönemki rekora yaklaştığını gösteriyor.

Nisan ayında başlayacağını tahmin ettiği kademeli yeniden açılmadan önce kesintilerin devam etmesini bekleyen yatırım bankası Goldman Sachs, COVID kısıtlamaları nedeniyle Çin’in dördüncü çeyrek büyüme tahminini yüzde 3,6'dan yüzde 3'e indirdi.

Goldman Sachs uzmanları, "Temel referanslarımıza göre, Nisan’da yeniden açılmadan önce, hedeflenen tecritler ve testler gibi COVID kontrol önlemleri, COVID'in yerel bazda yeniden canlandığı yerlerde uygulanmaya devam edecek ve önümüzdeki birkaç ay içinde hizmetlerde ve tüketimde uzun süreli kesintiler yaşanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in 2023'te kısıtlamaları gevşetmeye yöneliyor olabileceğine dair bir başka işaret de, bugün Devlet Başkanı Xi Jinping’ın gelecek yıl ülkenin üçüncü Kuşak ve Yol Forumu’na evsahipliği yapmayı düşündüğünü söylemesi oldu. 2017 ve 2019'da düzenlenen önceki etkinliklere çok sayıda ülkeden lider ve yetkililer katıldı.

Uzmanlar, tamamen yeniden açılmanın büyük bir aşılama gayreti gerektirdiği ve ayrıca genel vaka sayılarının küresel standartlara göre düşük olmasına rağmen COVID'den büyük ölçüde korkulmaya devam edilen ülkede verilen mesajlarda bir değişikliğe ihtiyaç duyulacağı konusunda uyarıyor.

Kısıtlamalara ‘ince ayar’

Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı bugün, seyahat acenteleri, eğlence ve gösteri mekanları için, salgınların olmadığı düşük riskli bölgelerde tiyatrolar, konserler ve müzik festivalleri gibi etkinliklerde izin verilen kişi sayısındaki sınırlamaları kaldıran yeni düzenlemeler yayınladı.

Bakanlık, yerel yöneticilerden de korunma ve kontrol önlemlerinin denetimini arttırmalarını ve eğlence mekanlarını keyfi olarak kapatmamalarını istedi.

Çin geçen hafta, COVID kısıtlamalarının etkisini hafifletmeyi amaçlayan 20 yeni tedbir duyurdu. Bunlar arasında yakın temaslılar ve gelen yolcular için karantina sürelerinin iki gün kısaltılarak toplam sekiz güne indirilmesi de yer alıyor.

Mevcut salgının merkez üssü olan ve birkaç bölgeyi karantinaya alan Guangzhou da dün yaklaşık 9 bin yeni vaka bildirdi.

Guangzhou, COVID-19 enfeksiyonları için yaklaşık 250 bin yatak kapasiteli geçici hastaneler ve karantina alanları inşa etmeyi planladığını açıkladı.

Salgının en yaygın görüldüğü noktalardan biri olan ülkenin güneybatısındaki mega kent Chongqing’da da, 4 bin 666 yeni vaka bildirildi.

XS
SM
MD
LG