Erişilebilirlik

Ünlü şarkıcı Taylor Swift ABD seçimlerinde Kamala Harris’i desteklediğini açıkladı


Yıldız şarkıcı Taylor Swift Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı.
Yıldız şarkıcı Taylor Swift Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı.

Müzik endüstrisinin en büyük yıldızlarından Taylor Swift başkanlık için Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı.

Swift bu desteğini, Salı gecesi eski Başkan ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump ile Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris arasında canlı yayınlanan münazara programının sona ermesinden kısa bir süre sonra sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda dile getirdi.

Bir seçmen kayıt web sitesinin linkini de içeren Instagram paylaşımı yapan Swift, Harris için “Onun sağlam ve yetenekli bir lider olduğunu düşünüyorum ve kaosla değil sükunetle yönetilirsek bu ülkede çok daha fazlasını başarabileceğimize inanıyorum” yazdı.

Kasım seçimlerinde kilit bir demografik grup olan genç kadınlar arasında özel bir takipçi kitlesine sahip olan Swift’in son turnesinin bilet satışları 1 milyar dolardan fazla gelir sağlamıştı.

Swift’in Instagram paylaşımı yarım saat içinde 2,3 milyondan fazla beğeni aldı.

Başkan adayları Trump ve Harris canlı yayında kozlarını paylaştı: Hangi konular öne çıktı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:32 0:00

Trump'ın yapay zeka görselleri kararda etkili oldu

Kedisi Benjamin Button'ı tutarken çekilmiş bir fotoğrafını da paylaşan Swift, mesajını “Çocuksuz Kedici Kadın” şeklinde imzaladı. Bu ifade, Donald Trump'ın başkan yardımcısı adayı JD Vance’in, çocuksuz kadınların ülkenin geleceğinde eşit pay sahibi olamayacağına dair üç yıl önce yaptığı yorumlara bir gönderme taşıyordu.

Harris'in üst düzey bir kampanya yetkilisi, Swift’in desteğinin Harris kampanyasıyla koordine edilmediğini söyledi.

MSNBC'de canlı yayınlanan bir söyleşiye konuk olan Harris'in başkan yardımcısı adayı Tim Walz’ın bu destekten canlı yayında haberdar olduğu görüldü. MSBNC sunucusu Rachel Maddow, Swift’in paylaşımının metni okurken Walz gülümsedi ve göğsünü sıvazladı. Walz, “Bu çok anlamlı bir mesaj, çok net. İşte Amerika'da ayağa kalkmak için ihtiyacımız olan cesaret bu” dedi.

Trump kampanyası tarafından yapay zeka teknolojisiyle üretilen ve Swift'in Sam Amca kılığında resmedildiği fotoğraflardan birinde “Taylor DONALD TRUMP'A OY VERMENİZİ istiyor” yazıyordu.

Swift, Harris’e verdiği desteğin, bu görsellerin yayınlanma kararından da kaynaklandığını yazdı.

Taylor Swift, Trump'ın paylaşımları hakkında, “Beni bir seçmen olarak bu seçimle ilgili gerçek planlarım konusunda çok şeffaf olmam gerektiği sonucuna götürdü” diye yazdı ve “Araştırmamı yaptım ve seçimimi yaptım” diye de ekledi.

Trump kampanyasından tepki

Trump kampanyasının Swift'in Harris’e verdiği desteğe ilişkin açıklaması, kampanya sözcüsü Karoline Leavitt’ten geldi.

“Bu, Demokrat Parti’nin, ne yazık ki zengin elitlerin partisi haline geldiğinin bir başka kanıtıdır” diyen Leavitt, “Amerika'da Trump'ı destekleyen çok sayıda Swiftçi var, ben dahil” şeklinde konuştu.

Swift’in desteği sürpriz değil

Swift'in Harris’e desteği sürpriz olmadı. Swift 2020'de Başkan Joe Biden'ı desteklemiş ve Harris'in o zamanki Başkan Yardımcısı Mike Pence'e karşı yaptığı münazarada onu alkışlamıştı. Ayrıca Trump'ı açıkça eleştiren Swift, Trump’ın “beyaz üstünlüğü ve ırkçılığın ateşini” körüklediğini söylemişti.

Swift ülke çapında, özellikle de Demokratlar arasında popüler bir figür. Ekim 2023'te Fox News tarafından yapılan bir ankete göre, Demokratları'n yüzde 68'i, seçmenlerin yüzde 55'i Swift hakkında olumlu görüşe sahip olduklarını belirtmişti.

Cumhuriyetçiler ise ikiye bölünmüş durumda. Cumhuriyetçi seçmenin yüzde 43'ü Swift hakkında olumlu, yüzde 45'i ise olumsuz görüşe sahip.

50 eyalette seçimlerle ilgili kamuoyu araştırmaları yapan AP VoteCast, Swift konusundaki partizan bölünmenin 2018 gibi erken bir tarihte belirginleştiğini öne sürüyor. Swift, ilk siyasi desteğini açıkladığı 2018’de Tennessee eyaleti Senato yarışında Cumhuriyetçi Marsha Blackburn'e karşı Demokrat Phil Bredesen'i desteklemişti.

APVoteCast, o yıl Tennessee seçmenleri arasında Demokratlar’ın yüzde 55'inin, Cumhuriyetçiler'in ise sadece yüzde 19'unun Swift hakkında olumlu görüşe sahip olduğunu ortaya koydu. Blackburn, muhafazakar Tennessee eyaletinde seçimi rahat bir farkla kazanmıştı.

Swift, Çarşamba günkü MTV Video Müzik Ödülleri'nde en fazla sayıda ödüle aday olan müzisyen. Gözler şimdi Swift'in New York'taki ödül törenine katılıp katılmayacağında ve ödül kabul konuşmalarında siyasete yer verip vermeyeceğinde olacak.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG