İran devlet medyası, Birleşmiş Milletler’in (BM) nükleer enerji alanındaki gözlemci kuruluşunun başkanı Rafael Grossi’nin, gelecek Çarşamba günü İran'ı ziyaret edeceğini ve ertesi gün İranlı yetkililerle istişarelere başlayacağını duyurdu.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Grossi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tartışmalı nükleer programını görüşmek üzere gelecek günlerde İran'a gidebileceğini ve ABD Başkanı seçilen Donald Trump ile işbirliği içinde çalışmayı beklediğini söylemişti.
İran, IAEA ve Batılı güçler arasında uzun süredir devam eden sorunlar arasında, Tahran'ın uranyum zenginleştirme uzmanlarını ülkedeki IAEA denetim ekiplerinden men etmesi ve beyan edilmemiş sahalarda bulunan uranyum izlerini yıllarca açıklamaması yer alıyor.
İran'ın 2015 yılında dünya güçleriyle vardığı ve Batı tarafından nükleer silah kapasitesini geliştirmek için örtülü bir çaba olarak görülen zenginleştirmeyi kısıtlayan anlaşmadan dönemin ABD Başkanı Trump'ın vazgeçmesi ve ABD'nin İran’a uyguladığı sert yaptırımları yeniden yürürlüğe koymasının ardından İran 2019'dan bu yana nükleer faaliyetlerini hızlandırdı.
Tahran, şu anda uranyumu yüzde 60 bölünebilir saflığa kadar zenginleştiriyor. Atom bombası için gerekli olan oran yaklaşık yüzde 90. IAEA ölçütlerine göre, İran, daha da rafine edilmesi halinde yaklaşık dört nükleer bomba üretmeye yetecek kadar yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyuma sahip.
Tahran yönetimi, uzun zamandır nükleer bomba hedefini reddediyor ve uranyumu sadece sivil enerji kullanımı için zenginleştirdiğini belirtiyor.
Forum