Erişilebilirlik

Uluslararası Af Örgütü: “Somali, Türk dronlarıyla düzenlediği saldırılarda sivilleri öldürdü”


Bakü'de bir festivalde havalanan TB-2 dronu
Bakü'de bir festivalde havalanan TB-2 dronu

İnsan hakları gözlemcisi Uluslararası Af Örgütü, Somali ordusunun Mart ayında Türk dronlarıyla düzenlediği çifte hava saldırısında 14'ü çocuk 23 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

Gözlemci kuruluş, dronlarla işlenen olası "savaş suçları" konusunda soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

16 yılı aşkın süredir İslamcı bir isyanla mücadele eden Somali’nin, Türkiye ile savunma işbirliği var. Türkiye’nin denizaşırı en büyük askeri üssü ve eğitim tesisi Somali’de yer alıyor.

Uluslararası Af Örgütü, 18 Mart'ta ükenin güneyinde Aşağı Şabel bölgesindeki Bağdad köyü yakınlarında yapıldığı iddia edilen saldırılarda, bir çiftliğin vurulduğunu, 23 kişinin öldüğünü ve çoğu çocuk 17 kişinin yaralandığını belirtti.

Konuyla ilgili yürüttüğü araştırmayı Salı günü yayınlayan gözlemci kuruluş, bölge sakinlerinin Uluslararası Af Örgütü'ne, "dron saldırılarının Eş Şebab cihatçıları ile Somali güvenlik güçleri arasındaki şiddetli kara çatışmalarından sonra olduğunu" aktardığı bilgisini verdi.

Kuruluşun araştırmacıları, mağdurlar, yakınları ve tanıkların da aralarında bulunduğu 12 kişiyle görüştü. Araştırmacılar, Türk yapımı bombaların ve TB-2 dronlarının kullanıldığını belirlemek için uydu görüntülerini ve silah parçalarının fotoğraflarını analiz etti.

Saldırıda küçük erkek kardeşini ve dokuz yaşındaki yeğenini kaybeden Mohamed Ali Deerey, Uluslararası Af Örgütü'ne, ilk patlamayı duyar duymaz, daha fazla kişinin ölümüne yol açan ikinci saldırıdan hemen önce çiftliğe koştuğunu söyledi.

Deerey, "Ortam kaotikti. Her yerde çığlıklar, kan ve cesetler vardı" dedi.

Ailesinden altı kişiyi kaybeden bir başka kişi ise "dehşete düştüğünü" söyledi ve "Bu insanlık dışı. Bu bir katliam" diye ekledi.

Uluslararası Af Örgütü, saldırılardan etkilenen beş ailenin tamamının "ötekileştirilmiş Gorgaarte kabilesinden" olduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Doğu ve Güney Afrika Bölge Direktörü Tigere Chagutah, "Somali'de siviller, savaşlarda yaşanan acıların yükünü çok sık çekiyor. Bu korkunç ölümler göz ardı edilmemeli" dedi.

Chagutah, "Somali ve Türk hükümetleri bu ölümcül saldırıları savaş suçu olarak soruşturmalı ve sivillere yönelik pervasız saldırılara son vermeli" diye ekledi.

Savunma anlaşması

Somali hükümeti aynı bölgede Eş Şebab'ı hedef alan bir operasyon düzenlediğini açıkladı ancak sivil ölümlerinden bahsetmedi.

Somali Enformasyon Bakanlığı 19 Mart'ta yaptığı açıklamada, "Somali silahlı kuvvetleri ve uluslararası ortaklar tarafından ortaklaşa yürütülen bir operasyon sırasında 30'dan fazla militan öldürüldü" dedi.

Açıklamada "Baldooska bölgesindeki operasyonda 24 cihatçının öldürüldüğü, Bağdad'da düzenlenen hava saldırısında ise 15 cihatçının öldürüldüğü" belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü, Somali ve Türk hükümetlerinden daha fazla ayrıntı talep ettiğini ancak herhangi bir yanıt alamadığını söyledi.

İki ülke bu yılın Şubat ayında bir deniz savunma anlaşması imzalamıştı.

Türkiye, birlikleri yıl sonuna kadar ayrılması planlanan Afrika Birliği barışı koruma misyonunun görevini devralmak üzere Somalili askerlere eğitim veren birkaç ülke arasında yer alıyor.

Her ne kadar Eş Şebab Afrika Birliği güçleri tarafından 2011 yılında Mogadişu'dan çıkarılmış olsa da cihatçılar Somali kırsalında güçlü bir varlık sürdürmeye devam ediyor. Eş Şebab, siyasi, güvenlik ve sivil hedeflere karşı çok sayıda saldırı düzenledi.

Forum

XS
SM
MD
LG