Erişilebilirlik

Ukrayna'da Ekonomik Kriz Kötüleşiyor


Ukrayna'da Ekonomik Kriz Kötüleşiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Ukrayna'da devam eden siyasi karışıklık, ülkenin zaten kötü olan ekonomisini daha ciddi risklerle karşı karşıya getirdi. Rusya'nın yeni hükümet kuruluncaya kadar kredi ödemelerini ertelemesi de ekonomik sorunları derinleştirdi

Siyasi krizin pençesindeki Ukrayna’da protesto gösterileri birçok kentte devam ederken kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors, Ukrayna’nın kamu borçlarıyla ilgili risk derecesini düşürdü. Öte yandan Rusya, yeni hükümet kuruluncaya kadar Ukrayna’ya yapacağı kredi ödemelerini erteledi. Siyasi kriz, ülkenin ekonomik sorunlarını daha da derinleştiriyor.

Eski savaş filmleri, devrim ruhunu canlandırıyor. Ukraynalı bağımsızlık savaşçıları, İkinci Dünya Savaşı’nda Rus askerlerine karşı mücadele ediyor.

Rusya’nın desteklediği liderlerini devirmeye çalışan protestocular, eski günlerle paralellik kuruyor.

Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in, Avrupa Birliği’yle ticaret anlaşması imzalamak yerine geçen Kasım ayında Rusya’yla 15 milyar dolarlık bir anlaşma imzalaması bardağı taşıran damla oldu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin olaylar üzerine Ukrayna’ya ödenecek kredilerin ertelenmesinin akıllıca olacağını söyledi: “Ukrayna’da yeni hükümetin kurulmasını beklemek doğru olur.”

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors, siyasi kurumların zayıfladığı gerekçesiyle Ukrayna’nın kamu borçlarıyla ilgili risk derecesini düşürdü.

Ekonomi profesörü Oleh Soskin’e göre, çalkantılara rağmen Ukrayna bu zor dönemi atlatacak: “Siyasi tehditlerle çatışmaların ekonomiyi etkilediğini söyleyemeyiz. Siyasi karışıklıklar ve sokak çatışmalarıyla ekonomik istikrar arasında doğrudan bir ilişki olduğunu savunmak yanlış olur.”

Ukrayna’nın gayrisafi milli hasılası, çeliğe olan talebin azalması nedeniyle 2008-2009 arasında yüzde 15 oranında düştü. Üretimse Sovyetler Birliği’nin dağıldığı 1989 yılındaki seviyenin altına indi.

Uluslararası Para Fonu IMF, durumdan devlet harcamalarını arttıran ancak ekonomik reformları uygulamayan Cumhurbaşkanı Yanukoviç’i sorumlu tutuyor.

Muhalefetteki siyasetçilerden Lesya Orobets’e göre Bağımsızlık Meydanı’ndaki protestoların nedeni, zor durumdaki ekonomi: “Yıllardır ekonomik durgunluk içindeyiz. Gayrisafi milli hasılamız düşüyor. Maaşlarda artış yok. Ekonomi zaten yıllardır geriliyor. Protestocuların meydanları terk etmemesinin nedeni aslında bu.”

Bir başka nedense yolsuzluklar. Şeffaflık örgütü Transparency International’ın yolsuzluk listesinde 177 ülke arasında 144’üncü sırada yer alan Ukrayna, Avrupa’nın en kötüsü durumunda.

Kiev’deki Darnitski Köprüsü, bittiğinde bir kilometreden uzun olacak. Köprünün maliyeti, 1 milyar 100 milyon dolar.

Köprü, çok uzun olmamakla birlikte dünya tarihinin gelmiş geçmiş en pahalı köprülerinden biri olacak. Hükümet karşıtlarına göre, yolsuzluğun çok yaygın olması, Ukrayna ekonomisinin önündeki en büyük engel.

Hükümet, yolsuzluk suçlamalarını reddediyor. İktisatçı Oleh Soskin’e göreyse rüşvetin kamu yaşamındaki rolü, çok büyük: “Yolsuzluklar Ukrayna’da ayyuka çıktı. Devlet binalarının, inşaatların, ihalelerin olduğu her yerde yolsuzluk var. Her şeyin maliyetinin yüzde 50 ila 60’ı rüşvete gidiyor.”

Cumhurbaşkanı Yanukoviç, ekonomik sorunları katlanarak artan Ukrayna’nın, eski müttefiki Rusya’nın yanında yer alarak gelecekte refah seviyesini arttıracağını düşünüyor. Ancak protestocular, Avrupa’ya yakınlaşmanın daha çok ticaret ayrıcalığı ve hukuk üstünlüğü getireceğine inanıyor. Birçok uzmana göreyse, Ukrayna hem ekonomik, hem de siyasi bir krizin eşiğinde.
XS
SM
MD
LG