Erişilebilirlik

“Ukrayna’ya bağışlanan F-16 savaş uçaklarından biri düştü, pilot hayatını kaybetti”


Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mikola Oleşçuk Cuma günü yaptığı açıklamada, Pazartesi günü meydana gelen F-16 jet kazasıyla ilgili ön raporu ABD'li ortaklarıyla paylaştıklarını söyledi.
Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mikola Oleşçuk Cuma günü yaptığı açıklamada, Pazartesi günü meydana gelen F-16 jet kazasıyla ilgili ön raporu ABD'li ortaklarıyla paylaştıklarını söyledi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın işgaline karşı savaşmak için Batılı ortaklarının bağışladığı F-16 savaş uçaklarından birinin düştüğünü açıkladı. Pilotun hayatını kaybettiği bildirildi.

Perşembe günü Facebook'ta yayınlanan askeri açıklamaya göre savaş uçağı, Rusya'nın Ukrayna'ya büyük bir füze ve insansız hava aracı saldırısı başlattığı Pazartesi günü düştü. Açıklamada, bu Rus füzelerinden dördünün F-16'lar tarafından düşürüldüğü belirtildi.

Kaza, geçen ayın sonunda Ukrayna'ya getirilen F-16'lardan rapor edilen ilk kayıp oldu. Savaş uçaklarından en az altısının teslim edildiği tahmin ediliyor.

Savunma Bakanlığı kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Facebook’taki açıklamada Ukrayna Hava Kuvvetleri, pilotun kimliğini, “ne yazık ki kendi hayatı pahasına Ukraynalılar’ı ölümcül Rus füzelerinden kurtaran” Albay Alexei “Moonfish” Mes olarak açıkladı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mikola Oleşçuk Cuma günü yaptığı açıklamada, Pazartesi günü meydana gelen F-16 jet kazasıyla ilgili ön raporu ABD'li ortaklarıyla paylaştıklarını söyledi.

Oleşçuk, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada ,F-16'ları üreten ABD’nin soruşturmaya yardımcı olduğunu bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'den F-16 kazasını incelemek üzere herhangi bir soruşturmaya katılmasının istenmediğini kaydetti.

Amerikalı bir savunma yetkilisi de Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Pazartesi günkü kazanın Rus ateşi sonucu meydana gelmiş gibi görünmediğini ve pilot hatasından mekanik arızaya kadar olası nedenlerin hala araştırıldığını söyledi.

Alexei Mes ve bir diğer Ukraynalı pilot Andrii “Juice” Pilşçikov, Haziran 2022'de Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesi için Kongre’te ve medyaya baskı yapmak üzere ABD'yi ziyaret etmişti. Andrii Pilşçikov, Ağustos 2023'te bir kazada hayatını kaybetmişti.

Eski Cumhuriyetçi Partili ABD Temsilciler Meclisi üyesi Adam Kinzinger, sosyal medya platformu X’te, “Ukraynalı pilotlar Juice ve Moonfish ile tanıştığımda içimde savaştan sağ kurtulamayacaklarına dair kötü bir his vardı. Ukrayna ve F16 için sonuna kadar savaştılar” dedi.

NATO üyesi ülkeler Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç, Ukrayna'ya 60'tan fazla uçak sağlamayı taahhüt etti. Bu sayı, yaklaşık 10 kat daha büyük olan Rus savaş uçağı filosunun yanında oldukça az kalıyor.

Ukraynalı yetkililer, Ukrayna'nın Rus hava gücünü etkisiz hale getirmek için en az 130 adet F-16 savaş uçağına ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Amerikalı yetkililer geçen ayın sonunda Associated Press haber ajansına, Avrupa ülkelerinin söz verdiği F-16'ların ilk teslimatının Ukrayna'ya ulaştığını söylemişti.

Askeri uzmanlar, Rusya'nın devasa hava gücü ve sofistike hava savunma sistemleri göz önüne alındığında, bu uçakların tedarikinin savaşta oyunun kurallarını değiştirmeyeceğini söylüyor.

Ancak Ukraynalı yetkililer bu uçakların Rusya'nın hava üstünlüğüne karşılık verme fırsatı sunmasını memnuniyetle karşıladı.

Ukrayna şimdiye kadar Sovyet dönemi savaş uçaklarını kullanıyordu. Ukrayna pilotları aylarca Batı'da F-16'lar üzerinde yoğun bir eğitimden geçti. F-16 uçakları için pilotların normal eğitim süresi üç yıl.

ABD Başkanı Joe Biden Ağustos 2023'te ABD yapımı savaş uçaklarının Ukrayna'ya gönderilmesi için yetki vermişti. Bu onay, Kiev'in aylardır süren baskısı ve ABD yönetiminin Kremlin ile gerilimi tırmandırmasından korktuğu iç tartışmaların ardından geldi.

Azami 3 bin 200 kilometreden fazla menzile sahip F-16'lar ses hızının iki katına kadar uçabiliyor. Ayrıca NATO ülkeleri tarafından kullanılan modern silahları da ateşleyebiliyor.

Zelenski’den Batı’ya “kısıtlamaları kaldırın” mesajı

Ukraynalı yetkililer son zamanlarda, savaş çabalarına destek veren Batılı ülkelerin, sağladıkları uzun menzilli silahlarla Ukrayna'nın Rusya içinde neleri hedef alabileceğine dair kısıtlamaları kaldırmaları gerektiği konusunda uzun süredir devam eden ısrarlarını daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Batılı müttefiklerinin Rusya topraklarında neyi vuracaklarına karar verme konusunda Ukrayna’yı serbest bırakmaları talebini yineledi.

Zelenski Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Tüm ortaklarımız Rus terörüne karşı daha aktif, çok daha aktif olmalı. Şimdi Ukrayna'ya yönelik uzun menzilli saldırılar üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması konusunda gösterecekleri kararlılığın, savaşı Ukrayna ve tüm dünya için adil bir şekilde mümkün olan en kısa sürede sona erdirmemize yardımcı olacağı konusunda ısrar etmeye devam ediyoruz” dedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell, Perşembe günü Zelenski'nin uluslararası destekçilerin sınırlamalarına son vermeleri yönündeki çabalarını destekledi.

Ukrayna Rusya'yı vurmak için yerli üretim insansız hava araçları kullanıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG