Üst düzey Ukraynalı bir diplomat, Rusya’nın artık amonyak ihracı için Ukrayna limanlarına ihtiyaç duymaması nedeniyle gelecek ay tahıl koridoru anlaşmasını yenilemeyeceğinden neredeyse emin olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler ve Türkiye, geçen Temmuz’da Moskova ve Kiev ile Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması imzalanmasına aracılık etmişti. Tahıl koridoru, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve limanlarına uyguladığı ablukayla birlikte kötüleşen gıda krizini çözmeyi hedefliyor.
Moskova, Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatı önündeki engellerin kaldırılması gibi talepleri karşılanmadığı takdirde anlaşmayı uzatmayacağını söylüyor. Anlaşmanın süresi 18 Temmuz’da dolacak.
Anlaşma, amonyum nitrat gübresinde önemli bir bileşen olan amonyağın güvenli bir şekilde ihracına da izin veriyor. Ancak, şimdiye kadar anlaşma kapsamında amonyak ihracı yapılmadı.
Moskova, geçen yıldan beri kullanılmayan bir boru hattıyla Ukrayna üzerinden Odesa limanına amonyak sevkiyatının yeniden başlatılmasını istiyor.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Özel Elçisi Olha Trofimtseva, Rus amonyak üreticisi Uralchem’in alternatif bir yol bulduğunu ve böylelikle Odesa üzerinden amonyak ihracına ihtiyacı olmadığını söyledi.
Trofimtseva, dün geç saatlerde Telegram paylaşımında, “Rusya yüzde 99,9 ihtimal tahıl koridorundan Temmuz’da ayrılacak” dedi.
Uralchem CEO'su Dmitri Konyaev geçen ay, Rusya'nın Taman Yarımadası'nda bu sene sonuna kadar ilk inşaat aşaması tamamlanacak özel bir amonyak terminalinin Odesa boru hattının yerine geçebileceğini söylemişti.
B planı ne?
Ukrayna Tarım Bakanı Mikola Solski bu ay, Rusya'nın anlaşmayı terketmesi halinde Kiev'in B planı olduğunu söylemişti.
Solski, anlaşmadan sonra yeni bir düzenlemeyle Ukrayna’nın Karadeniz’deki limanlarına gelecek gemi şirketleri için Kiev’in yaklaşık 547 milyon dolarlık özel bir sigorta fonu oluşturduğunu açıkladı.
Kiev, Tuna nehrindeki limanları yoluyla ve Avrupa Birliği’yle olan Batı sınırlarından tahıl ihraç edebileceğini belirtmişti.
Eskiden tarım bakanı olarak da görev yapmış olanTrofimtseva, Ukrayna'nın, Rusya’nın anlaşmayı sonlandırdığı bir senaryoya hazırlanması gerektiğini söyledi.
Öte yandan Trofimtseva, sigorta fonunun ihracata ne kadar yardımcı olacağı konusunda şüpheler dile getirdi.
Trofimtseva, Rusya'nın işgaline atıfta bulunarak, “Bu yaz gününde kışı şimdiden düşünmeliyiz. İkinci askeri kışa gireceğiz ve bu bence önceki kıştan çok daha zor olabilir. Her açıdan” diye konuştu.