İçişleri Bakanlığı, FETÖ, PKK/KCK, DHKP-C ve IŞİD’le bağlantılı oldukları iddiasıyla 39 kentte bulunan 370 derneğin faaliyetlerini üç ay süreyle durdurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada “OHAL Kanunu 11. Maddesi kapsamında genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak amacıyla 39 ilde milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen; FETÖ bağlantılı 153, PKK/KCK bağlantılı 190, DHKP-C bağlantılı 19 ve DEAŞ bağlantılı 8 olmak üzere toplamda 370 derneğin faaliyeti valiliklerimizce durdurulmuştur,” denildi.
Faaliyetleri durdurulan dernekler arasında Çağdaş Hukukçular Derneği de var. 1974 yılından beri faaliyet gösteren dernek, Türkiye Barolar Birliği seçimlerinin en etkili gruplarından biri olarak biliniyor.
Dernek genel merkezi ve şubeleri bu akşam mühürlendi.
ÇHD: “OHAL sırasında yapılan tüm yasalar, KHK’lar ve yargı kararları yok hükmündedir”
Bu uygulamayı hukuksuz ilan eden ÇHD, yayınladığı açıklamayla KHK’ların yok hükmünde olduğunu iddia etti. Konuyla ilgili açıklamada, “Bizim için; OHAL’in ilan edildiği ilk günden bu yana yapılmış tüm yasalar, ilan edilen KHK’lar, yargı kararları, yok hükmündedir. Türkiye’de zaten bir ayağı çukurda olan hukuk sistemi OHAL ile birlikte tümüyle çökmüştür. Bizler zalimin yasa ve yasaklarını tanımıyoruz, herkesi bu tutumda birleşmeye çağırıyoruz. Yıllar önce kapımıza polisle dayandığınızda ilan etmiştik; tüm dosta düşmana yine ilan ediyoruz; derneğimiz açıktır, açık kalacak! Aksini iddia edecek olan varsa buyursun gelsin! Bugüne kadar susmadık, yine susmayız!” denildi.
ÇHD Ankara Şubesi Başkanı Murat Yılmaz da başkanı bulunduğu şubenin mühürlenmesinin ardından “Bizim avukatlık yapmamızı engelleyemeyecekler, faaliyetlerimizi bürolarımızda, hapishanelerde, adliyelerde asla yıldıramayacaklar. Hiçbir illegal örgütle bir bağımız yoktur. Bizler onların hukuksuzluklarına kaşı çıkmaktayız,” dedi.
ÇHD’nin içinde yer aldığı OHAL’e Karşı Hukuk Örgütleri Platformu Çarşamba günü TBMM’ye giderek CHP’den İlhan Cihaner, Tufan Köse ve Levent Gök, HDP’den de Filiz Kerestecioğlu ile görüşerek 30 günlük gözaltı süresinin kaldırılması ve hapishanelerde tecrit uygulamasından vazgeçilmesinin de içerisinde olduğu taleplerini iletmişti.
Gündem Çocuk Derneği’nin merkezi de mühürlendi
Üç ay süreyle faaliyetleri durdurulan bir başka dernek ise 2005 yılından beri çocuklarla ilgili çalışmalar yapan, konferanslar düzenleyen, raporlar yayınlayan Gündem Çocuk Derneği oldu.
2013 yılında “Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu” adlı bir çalışma hazırlayan ve özellikle çocuklara yönelik ticari cinsel sömürüyle mücadele eden derneğin Ankara’daki merkezi de bu akşam mühürlendi.
Mühürleme sonrası bir açıklama yayınlayan dernek, “Binaları mühürleyebilirsiniz ama insanları asla. Darbe girişimi gerekçe gösterilerek ülkede yaşatılan sıkıyönetim koşulları ne çocuk haklarını sonuna kadar savunacak olan bizleri ne de toplumun ihtiyacı olan kardeşlik, eşitlik ve barışın gelmesi için mücadele eden insanları yıldırabilir!” dedi.
DİYADER de 3 ay faaliyet yapamayacak
Faaliyetleri durdurulan bir başka dernek ise Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği oldu. DİYADER adıyla bilinen dernek üyeleri, 2014 yılında kapatılarak Demokratik Bölgeler Partisi adını alan Barış ve Demokrasi Partisi’nin 2011 yılında başlattığı sivil itaatsizlik eylemlerine “sivil Cuma namazı” kıldırarak destek vermişti.
İçişleri Bakanlığı, faaliyetleri durdurulan tüm derneklerin ismini açıklamadı. Ama 370 dernek arasında Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Halkın Hukuk Bürosu, Kadın Yaşam Derneği, Komagene Eğitim Derneği, Batman Yoksullukla Mücadele ve Kalkınma Derneği, Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği ile Kocaeli Eğitim Gönüllüleri Derneği de bulunuyor.